#almedalen15: Ganska avslaget, men ok

2015-07-06 | Edda Manga padlock

OPINION

Jonas Sjöstedts tal i Almedalen var lågmält och levererades till stora delar utan särskild inlevelse. Det mest anmärkningsvärda var Sjöstedts ansträngningar att positionera Vänsterpartiet som opppositionsparti, menar Edda Manga.

Jonas Sjöstedt höll ett lågmält tal i Almedalen där det mest anmärkningsvärda är att han försökte hävda att Vänsterpartiet är ett oppositionsparti – även om oppositionen utövas i form av samarbete eller med hans ord (framgångsrika) förhandlingar med regeringen. Mer än en vänsterpartist tycktes den tänkta mottagaren vara en socialdemokrat eller miljöpartist som önskar pressa regeringen att bedriva den politik de blev valda på. Stundtals flörtade Sjöstedt även med frihetliga socialister och socialliberaler. Han sade att han bejakar människors personliga frihet och det gemensamma samhällsbygget. ”Vi kan både och”, försäkrade han.

Hans ton var annars lika sympatisk som humorbefriad. Han påpekade ihåligheten i Jimmie Åkessons utspel om en barnpolitik efter barnens bästa:

”Vi vet alla vilka barn som räknas och vilka som inte räknas i hans värld. För barn på flykt från kriget i Syrien skulle deras politik innebära direkt livsfara om den fick genomslag. För många barn här i Sverige innebär deras politik redan idag stora problem, när den sprider hat och rasism som drabbar barn varje dag över hela Sverige.”

Till skillnad från Åkesson bjöd Sjöstedt på ett blygsamt, men konkret och påtagligt barnvänligt förslag: nationellt täckande sommarlovsstöd.

Den svagaste delen av talet var en lång harang om hur stolt Sjöstedt är över svenska välfärdsframsteg. Det var kanske ett försök att konkretisera den politiska filosofens Chantal Mouffes förslag på ”populistisk vänsterpatriotism” som motgift mot nyfascism och högerpopulism? Även i denna del av talet fanns ord som kunde varit inspirerande om de levererats med större inlevelse:

”Vi vet att framstegen inte kommer av sig själva. Vi har sett att det som byggts upp kan rivas ner. Att svenska pappor i dag spenderar mer tid med sina små barn är ett resultat av decennier av feministisk kamp. Den svenska modellen på arbetsmarknaden finns för att vi har haft en stark fackföreningsrörelse. Rätten till vård och utbildning är resultatet av att arbetarrörelsen varit välorganiserad och haft tydliga politiska visioner. Det här skapades av alla dem som arbetade för ett rättvisare land. Det ska vi fortsätta göra tillsammans.”

Sjöstedt passade på att kalla till stöd för den grekiska demokratin. Han slog fast att grekerna har rätt att folkomrösta om sin framtid liksom Sverige tog sig rätten att folkomrösta om euron.

”Vi vill ha en regering som är solidarisk med de greker som inte får sjukvård eller som inte har den euro som behövs för barnens skollunch --- EU behöver mer demokrati – inte mindre", sade han, ett par dagar före folkomröstningen vars resultat blev som bekant en skriande vinst för oxi*.


*det vill säga att inte sluta avtal med EU om ytterligare åtstramningar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: