I veckan presenterade Kommunal ett alternativ till new public management i hemtjänsten.

Äldre ska ha rätt till god omvårdnad – inte bara ”skälig”

2015-05-28 | Ina Blomster padlock

EKONOMI

Låt hemtjänsten bedöma hur, när och vilket slags omsorg de äldre behöver. Ge kommunerna ansvar för primärvården i speciella äldrecentrum där geriatriska enheter med både somatisk och psykiatrisk kompetens finns. Och ge de äldre laglig rätt till god livskvalitet inte som nu enbart skälig. Det föreslår fackförbundet Kommunal i utredningen ”Plats för proffsen – ett alternativ till New Public Management i hemtjänsten”, som presenterades i veckan.

FAKTA/

Under 1990-talet influerades äldreomsorgen av de teorier som ibland benämns New Public Management (NPM). Grundidén var att ersätta den klassiska förvaltningsmodellen med ekonomiska styrmekanismer inom ramen för de politiskt formulerade verksamhetsmålen. Ett uttryck för NPM är det som på svenska kom att kallas beställar-utförar-modellen. Den ekonomiska styrningen i offentlig sektor har därefter kraftigt ökat i omfattning.

Bland Kommunals medlemmar inom hemtjänsten uppger 61 procent att detaljstyrningen ökat, och 48 procent menar att deras inflytande över planeringen av vården och omsorgen har minskat. 79 procent uppger att de arbetar efter en detaljplanering där varje hjälpinsats är minutsatt.

Detaljstyrning i form av minutsatta arbetsplaneringar ökar stress och försvårar för ett professionellt omsorgsarbete. Av de som har minutsatta arbetsplaneringar är det en större andel som har svårt att hinna utföra hjälpinsatsen hos de äldre.

– Sextio minuters beslutad omsorg kan i värsta fall förvandlas till tjugo minuter, säger Anna Werkelin Ahlin, en av utredarna bakom rapporten. Biståndshandläggaren tar ett beslut, företaget som utför hemtjänsten, som kanske får betalt för insats, schemalägger en annan tidsåtgång där personalens färdväg räknas inte in.


Många aktörer försvårar samarbetet

Ett annat problem med New Public Management, NPM, är effekterna av utförarvalfriheten. För de äldre är det viktigt med goda med den kommunala omsorgen och landstingets vård. Men många olika aktörer försvårar det samarbete som är nödvändigt.

– Vi tycker att kommunerna ska stå för huvudmannaskapet för de äldres primärvård, säger Anna Werkelin Ahlin. Samordningsproblemen skulle försvinna och det förebyggande arbetet förbättras och det vore tryggare för de äldre.

Utredningen föreslår även att biståndshandläggarens roll förändras. Om hemtjänstpersonalen tar ett större ansvar för omsorgsbehovet, kan handläggarna i stället säkerhetsställa genomförandet och arbeta med social problematik.


Rätten till god omvårdnad

– Dessutom bör socialtjänstlagen jämställas med LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, och ha rätt till god omvårdnad, inte bara skälig.

Utredningen föreslår också att äldre bör beviljas generella insatser upp till en viss nivå. Äldre över 75 år ska erbjudas att köpa två timmars hemtjänst i veckan utan biståndsbeslut. Dessutom ska alla över 75 år erbjudas ett hembesök.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: