Nordirland omfattas inte av aborträtten som finns i England, Skottland och Wales.

Reform av Nordirlands abortlag ifrågasätts av försteministern

2015-05-05 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Nyligen lämnade Nordirlands justitieminister David Ford en rekommendation om att Nordirlands abortlag, en av de hårdaste i Europa, bör ändras något för att tillåta abort av foster som antingen inte kommer att överleva graviditeten, eller dö kort efter förlossningen. Men nu har försteministern, Peter Robinson, markerat att han inte vill se en lagändring. Sarah Ewart som väckte frågan genom sin personliga berättelse är besviken.

Abort är endast tillåten på Nordirland om den sker för att rädda en kvinnas liv eller om en graviditet riskerar att leda till permanenta fysiska eller psykiska skador. Sedan i oktober 2014 har det dock pågått en offentlig utredning om huruvida abortlagen ska ändras för att tillåta abort i de fall där allvarliga dödliga fosterskador gör att fostret kommer att dö under graviditeten, i samband med förlossningen eller kort därefter. För ett par veckor sedan rekommenderade Nordirlands justitieminister David Ford att en lagändring bör göras för att tillåta abort i sådana fall. I dagsläget är det alltså inte tillåtet och kvinnor vars foster lider av sådana allvarliga skador måste antingen bära fostret tills det dör, eller åka till Storbritannien för att få abort där.

Men nu har alltså försteministern Peter Robinson sagt att han inte vill se en lagändring eftersom det var ”dömt att misslyckas”. I stället förordar han nya riktlinjer för vårdpersonal:

– Jag förväntar mig att vi om någon vecka ungefär kommer att ha ett utkast av dem i regeringen och förhoppningsvis kan ministrarna hitta ett bättre sätt genom riktlinjerna, sade han i förra veckan till BBC.

Hans uttalande har mötts med förvåning av bland annat justitieministern:

– Det var en helomvändning från den position som Peter Robinson och andra medlemmar av DUP [Democratic Unionist Party] tidigare tog när de pratade om att tillåta en fri omröstning om lagstiftningen, sade David Ford, som själv tillhör the Alliance Party, till BBC och syftade på att man förväntat sig att DUP:s medlemmar skulle få rösta enligt sina egna ståndpunkter och fortsatte:

– Att hävda att riktlinjer kan lösa den här frågan är totalt nonsens, riktlinjerna förklarar lagen så som den i dag ser ut och de här riktlinjerna har funnits sedan 2009 med flera juridiska ifrågasättanden.


Tvingades resa till England för abort

I Storbritannien utom Nordirland är abort tillåtet sedan 1967 års lagstiftning i frågan – i fall av allvarliga fosterskador upp till den 24:e veckan. Det var när en kvinna, Sarah Ewart, valde att berätta om sitt svåra val: att antingen vänta på att fostret skulle dö i hennes livmoder eller resa till England för att göra abort, som frågan väcktes på allvar. Det upptäcktes under hennes graviditet att hennes foster led av anencefali en sjukdom som innebär att varken hjärna eller skalle utvecklas, skriver the Belfast Telegraph. Eftersom hennes liv inte var i fara fick hon inte genomgå abort, utan fick resa till England något hon sedan berättade om i BBC:s the Nolan Show för att väcka frågan om den strikta abortlagen på Nordirland.

Sarah Ewart har sedan dess arbetat med frågan och hon reagerade med besvikelse på Peter Robinsons uttalande och sade i helgen att manliga politiker måste sluta ”ta kontroll över kvinnors problem”. Liksom justitieministern menar hon att Robinson och andra medlemmar i DUP tidigare gjort utfästelser om att ändra lagen.

– Det är så många kvinnor så kommer till mig privat och säger att de gått igenom samma sak men inte kan tala om det offentlig. Och de uppmuntrar mig att fortsätta, säger hon till the Belfast Telegraph.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: