Leif Boork om matchen mot Tyskland.

#ishockeyVM: Hanna Olsson, 16, spelar mot Tyskland ikväll

2015-03-31 | Bella Frank padlock

SPORT

Ikväll spelar Sverige sin tredje och sista match i grundspelet. En förändring i laget är att den stora och unga talangen Hanna Olsson kliver in i förstakedjan i stället för Michelle Löwenhielm.
– Det ska bli jättespännande att se Hanna ikväll, säger förbundskapten Leif Boork efter Damkronornas isträning på tisdagsförmiddagen.

Relaterat material:

#ishockeyVM: Kanadas målvakt höll nollan i VM-debuten

#ishockeyVM: Bildsvep från Kanada-Ryssland

#ishockeyVM: Sverige fick nödvändig seger mot Schweiz

#ishockeyVM: Asserholt vill se snabba anfall mot Tyskland

#ishockeyVM: USA vann mot Kanada i toppmötet

#ishockeyVM: Bilderna på Damkronornas seger

#ishockeyVM: Tung förlust för Damkronorna i premiärmatchen

#ishockeyVM: Premiärmatchen Sverige-Japan i bilder

#ishockeyVM: ”Vi ska njuta och ha roligt”

#ishockeyVM: ”Vi ska spela vårt spel”

#ishockeyVM: ”Intresset har ökat kraftigt sedan OS i Sotji”

Leif Boork: ”Vi kommer sätta hög fart från början”

Michelle Löwenhielm som har spelat med Pernilla Winberg och Jenni Asserholt byts alltså ut, och ersätts av Hanna Olsson. Löwenhielm har dragits med en lättare förkylning och har inte varit på topp och har därför inte kunnat leverera puckar framåt till Asserholt och Winberg som Boork hade förväntat sig. Därför får nu talangen Hanna Olsson, som hittills bara har spelat i ett byte under VM, kliva in. Hanna Olsson från Öckerö i västsverige spelar till vardags i SH84, ett killag. Förra säsongen pendlade hon för att spela med Linköping HC och vann SM-guld med laget. Men denna säsongen har hon valt att spela i sina hemtrakter för att hinna med skolan. Till hösten kommer hon att gå på hockeygymnasiet i Stockholm och spela med Djurgården.

– Jag tror att det blir ett lyft både för Pernilla [Winberg] och Jenni [Asserholt], det ska bli jättespännande att se Hanna, hon är en teknisk spelare som borde passa bra mot det här motståndet, säger Leif Boork.

– Med en sådan ung spelare, begåvad, vill kanske att får komma in i turneringen och känna på miljön först, men hon är inte här för att se och lära hon är här för att hon är en väldigt bra ishockeyspelare.

Han beskriver Tyskland som ett defensivt lag, som spelar välorganiserat. Det är ännu oklart om Sverige måste vinna mot Tyskland ikväll för att gå vidare till kvartsfinalen imorgon. Om Japan vinner mot Schweiz i matchen som spelas klockan 14.00 i dag så går Sverige vidare oavsett resultatet mot Tyskland. Men förlorar Japan mot Schweiz så blir Tysklandsmötet en måstematch. Enligt Boork är förberedelserna desamma. Till skillnad mot Japan är Tyskland ett lag som Sverige har mött flera gånger under säsongen, och vunnit samtliga. Men Boork understryker att matcherna ändå varit jämna:

– Vi ska spela med snabba spelvändningar när vi har chans på det innan de hinner organisera sig.

– Vi ska försöka attackera så snabbt som möjligt för att få in pucken i deras box framför mål för att sätta press på deras backar. Även om man inte får utdelning på det i början av matchen så är det bra att göra det så att deras backar får puckarna runt sig blir lite oroliga.


Kommer ni spela annorlunda ikväll jämfört med matcherna mot Japan och Schweiz?

– Grunden i spelet är detsamma, det är bara det att spelet ur egen zon kan bli lite annorlunda eftersom de backar av lite grann, mer än vad Schweiz och även Japan gjorde, som stressade mer och forecheckade mer. Det var därför vi tränade som vi gjorde idag, att ta fram pucken mot ett samlat försvar och försöka kombinera oss igenom, eller spela på en hög vänsterforward, säger Leif Boork.


Utvisningar har ställt till det en del i de tidigare matcherna, hur har ni prata om det?

– Normalt sett är vi bra i boxplay och spel i numerärt underläge, det var mot Japan som vi hade lite svårigheter. Det beror på två saker, dels att vi inte möter dem mer än en gång om året, vi har inte mött dem sedan OS, så vi har ingen riktig koll på dem. Sedan har vi naturligtvis tittat på video och så men de spelar kanske lite annorlunda än vad vi är vana vid. Och de gjorde det väldigt bra också, men boxplay är inget som direkt oroar mig.


Du har ju betonat den mentala biten sedan du klev in som förbundskapten, hur känns det i laget så här långt?

– Det blir bättre och bättre tycker jag. Vi hade en premiärmatch mot en motståndare som alla förväntar sig att vi ska slå, som vi möter väldigt sällan, men det var ju en oavgjord match, straffar, men jag tyckte vi förde spelet. Sedan blev det en måstematch mot Schweiz, där låg förlusten i OS lite i bakhuvudet men det tyckte jag vi hanterade lugnt och fint.

– Jag tycker att vi har blivit bättre på det, vi går åt rätt håll.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: