Erika Grahm, målgörare för Sverige i dag igen.

#ishockeyVM: Sverige fick nödvändig seger mot Schweiz

2015-03-29 | Bella Frank padlock

SPORT

Ny dag, ny match, bara att ladda om. Så summerade Erika Grahm i Damkronorna läget efter gårdagens förlust mot Japan och så skedde också. Sverige var tvunget att vinna för att fortfarande ha chans att gå vidare efter slutspelet, och vann mot Schweiz med 3-2.
– Det var skönt, vi behövde vinna, annars hade det varit slutet på resan, sade Pernilla Winberg efter matchen.

Relaterat material:

#ishockeyVM: Hanna Olsson, 16, spelar mot Tyskland ikväll

#ishockeyVM: Kanadas målvakt höll nollan i VM-debuten

#ishockeyVM: Bildsvep från Kanada-Ryssland

#ishockeyVM: Sverige fick nödvändig seger mot Schweiz

#ishockeyVM: Asserholt vill se snabba anfall mot Tyskland

#ishockeyVM: USA vann mot Kanada i toppmötet

#ishockeyVM: Bilderna på Damkronornas seger

#ishockeyVM: Tung förlust för Damkronorna i premiärmatchen

#ishockeyVM: Premiärmatchen Sverige-Japan i bilder

#ishockeyVM: ”Vi ska njuta och ha roligt”

#ishockeyVM: ”Vi ska spela vårt spel”

#ishockeyVM: ”Intresset har ökat kraftigt sedan OS i Sotji”

Leif Boork: ”Vi kommer sätta hög fart från början”

Erika Grahm blev målgörare i dag igen. Efter gårdagens hattrick gjorde hon det första svenska målet efter 6:24 i första period, framspelad av Anna Borgqvist. Med bara knappt två minuter kvar av första perioden får Schweiz en utvisning. Efter tre sekunder av powerplay gör Emilia Andersson 2-0 till Sverige, assist Michelle Löwenhielm.

Andra perioden blev mållös. Sverige lyckades inte öka på ledningen trots tre powerplaylägen. Först efter sex minuter spelade av tredje period gör Sverige mål genom Erika Udén-Johansson, framspelad av Lina Wester. Med bara knappa tre minuter kvar av matchen åker Sverige på en dubbelutvisning när Anna Svedin och Emilia Andersson hamnar i båset. Schweiz tar time-out och tar sedan ut målvakten. I powerplayspel sex mot tre gör Schweiz 3-1 genom Phoebe Stanz, framspelad av Julia Marty. Klockan står på 57:55 (av 60 minuter). När en knapp minut återstår åker Sverige på ännu en utvisning och sekunderna innan slutsignalen, bara 2:3 sekunder återstår, gör Phoene Stanz ytterligare ett mål för Schweiz.

– Det var skönt, vi behövde vinna, annars hade varit slut på resan. Men vi spelade bra spel, det gäller att spela smart, få iväg puckarna, sade Pernilla Winberg efter matchen.

– Sedan blir det mycket utvisningar, trist att det blir det i slutet. Men vi kommer upp mer i spelet i dag, åkte mer skridskor och spelade lite lättare. Det kändes som att vi var bättre i dag, även på tekningarna.

Pernilla Winberg fick frågor om uteblivna mål från förstakedjan men hon svarade att det de haft flera bra lägen och att det inte är något att börja fundera på utan i stället bara fortsätta jobba. Inte heller förbundskapten Leif Boork tyckte att det var något anmärkningsvärt utan berömde Winbergs insatser på isen:

– Hon är ju en jättesmart spelare, i landslaget gör hon ett tvåvägsjobb och jag är jätteglad att hon gör det jobbet, och inte åker runt och tänker på att hon inte gör mål, jag hänger inte upp mig så mycket på det.


”Tuff uppgift mot Tyskland”

Leif Boork var mestadels nöjd över dagens insats:

– Det var det ju, viktigt och skönt att vinna, för att ha chans att gå till kvartsfinal.

Tre av backarna som spelade på slutet blir utvisade, så det är ju inget drömscenario och så kan de ta målvakten, lite trist och kanske behöver vi vara lite smartare, inte vara så ivriga och heta i de lägena för vi har ju ingen anledning att stressa fram någonting när vi leder med 3-0. Fram till dess tycker jag att vi spelade bra, spelade taktiskt och hindrade deras kontringsspel på ett bra sätt.

Nu har Damkronorna speluppehåll under måndagen och på tisdag väntar Tyskland, matchen spelas klockan 20.00. På söndagseftermiddagen kommer dagens match att gås igenom och imorgon måndag har de isträning klockan 10.30.

– Vi gör ju alltid så att vi stänger matchen så att säga efteråt, summerar matchen. Jag sa till tjejerna att jag tyckte ändå att vi spelade ganska bra mot Japan långa stunder, man är ju ofta färgad av resultatet när man värderar prestationer, jag försökte lyfta fram ändå positiva bitar så de inte såg allt i svart, för det var väldigt tyst igår. Det är ju lätt att det är tungt att bära med sig, men jag tyckte ändå att vi gör en godkänd match trots att vi visste att vi skulle få kritik efter förlust mot Japan.

Leif Boork beskriver Tyskland som ett defensivt lag, och varnar för att ta ut något i förskott, speldisciplin och nyladdning gäller:

– Vi ska verkligen stå med fötterna på jorden och ta det lugnt nu och fokusera på Tysklandsmatchen, det kommer att bli tufft också. Vi har ju haft ganska täta möten med Tyskland och de är ett bra lag som spelar ganska defensiv ishockey och gör det bra.

– Det har varit jämna matcher mellan oss även om vi har vunnit de flesta. Det är en tuff uppgift även i övermorgon.

På frågan om det var någon särskild spelares insats han ville lyfta fram svarade han som efter gårdagens match bland andra lagkapten Jenni Asserholt:

– Jag tycker att Jenni Asserholt har spelat sina bästa matcher på ett halvår, hon har verkligen varit en ledare i laget fått tillbaka sin pondus i spelet, det har varit jättebra. Olivia Carlsson har gjort ett jättebra jobb, hon kommer att bli jättebra den tjejen. Sedan Annie Svedin, Milla [Emilia Andersson], Johanna Olofsson och Johanna Fällman – de gjorde det väldigt bra.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: