Hundratals demonstrerade i Beirut för rätten till borgerlig vigsel.

Kampen för rätt till borgerlig vigsel tar ny fart i Libanon

2015-03-06 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Rätten till borgerlig vigsel är garanterad i Libanons grundlag. Trots detta vägrar regeringen att möjliggöra och erkänna icke-religiösa äktenskap, något som har väckt protester i landet.

Rätten till borgerlig vigsel är garanterad i Libanons grundlag sedan 1936. Trots det har staten inte organiserat genomförandet av icke-religiösa vigslar i landet. Borgerlig vigsel erkänns av staten som en legitim äktenskapsform när det gäller medborgare som ingår detta utomlands. Därför åker libaneser ofta till Cypern för att ingå borgerlig vigsel.

Men problemen växer för de par som valt borgerlig vigsel i Libanon. Sedan 2013 har åtta par ingått borgerlig vigsel enligt Libanons Daily star. Staten vägrar nu erkänna deras äktenskap. I förra månaden meddelade inrikesministeriet att borgerlig vigsel är olaglig i Libanon, eftersom det inte finns lagliga mekanismer för genomförandet. Detta har lett till protester både bland parlamentariker och i civilsamhället.

På söndag gick hundratals personer ut på Beiruts gator för att försvara rätten till borgerlig vigsel och sekulära lagar. De flesta deltagare var unga universitetsstudenter samt medlemmar av de olika organisationer och klubbar som försvarar sekulära civila rättigheter. Till Libanons Daily Star säger en av demonstranterna, Aya Adra, medlem i vänstergruppen Red Oak Club att ”rätten till borgerlig vigsel är ett steg mot en sekulär stat, som vi strävar efter. Det handlar även om frival och religionsfrihet”.

På tisdag förra veckan lämnade riksdagsledamoten Serge Torsarkissian ett nytt lagförslag till parlamentet som han menar ska lösa den långvariga konflikten kring frågan i Libanon. Dock menar aktivisterna att detta är onödig eftersom rätten är redan garanterad i grundlagen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: