UD: Situationen i Syrien och Irak är utomordentligt allvarlig

2015-03-03 | FemPers padlock

UTRIKES

I ett uttalande den 26 februari, med anledning av situationen i Syrien och Irak, uppmärksammar UD en humanitär katastrof med förödande konsekvenser för en hel region, som påverkar hela världen. Både ISIL (terrorgruppen IS) och Assad-regimen i Syrien gör sig varje dag skyldiga till allvarliga övergrepp.

– Bortrövande av hundratals assyrier i Syrien är ett nytt exempel på ISIL:s gränslösa brutalitet. Sverige fördömer dessa brott och vi känner stark oro för det inträffade.

Men UD betonar att Sverige valt att fokusera stödet utmed två huvudlinjer: Humanitärt och politiskt. Vid sidan om 1,3 miljarder kronor i humanitärt stöd har Sverige även tagit emot cirka 65 000 asylsökande från Syrien, enligt uttalandet.

– På lång sikt är det enbart en politisk lösning som kan få slut på konflikten. Regeringen stödjer fullt ut FN-sändebudet Staffan de Misturas arbete... Sverige verkar via EU och tillsammans med Arabförbundet, Turkiet och andra länder i regionen för att skynda på en lösning. Därutöver stöder Sverige den USA-ledda militärinsatsen mot ISIL i norra Irak. Sverige planerar ett militärt bidrag till den utbildningsinsats som upprättats i norra Irak som en del av koalitionens ansträngningar att bekämpa ISIL.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: