Masih Alinejad, skaparen av Facebook-sidan My Stealthy Freedom.

FN-pris till skaparen av ”My Stealthy Freedom”

2015-02-27 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Londonbaserade iranska journalisten Masih Alinejad, skapare av Facebook-sidan My Stealthy Freedom tilldelas 2015 års ”Women’s Rights Award”. Hon tog emot priset vid en ceremoni i Genève inför FN-delegater, journalister och människorättsaktivister den 24 februari.

MER FRÅN PRISUTDELNINGEN:

  • Masih Alinejads tal vid prisutdelningen i Genève.

  • Filmen om iranska kvinnor och den obligatoriska slöjan som visades under prisutdelningen.

  • RELATERAD ARTIKEL:

    2014-05-16 Iran: Med håret i vinden

    Globala FN-koalitionen, Geneva Summit for Human Rights and Democracy, som består av 20 icke-statliga organisationer, tillkännagav årets Women’s Rights Award. Priset tilldelades iranska frilansjournalisten Masih Alinejad, skaparen av Facebook-sidan My Stealthy Freedom. Sidan har 770 000 efterföljare och uppmanar kvinnor i Iran att ladda upp bilder av sig själva utan den obligatoriska slöjan.

    – Jag är glad över att ta emot denna utmärkelse. Från 7-åriga skolflickor till 70-åriga mormödrar, alla kvinnor i Iran tvingas bära hijab. Förhoppningsvis kommer denna utmärkelse att skapa en möjlighet att ge röst till de iranska kvinnor som säger nej till påtvingad hijab, sade pristagaren vid ceremonin.

    Priset motiveras med att Alinejad gett en röst till de röstlösa och att väckt opinion för att stödja iranska kvinnornas kamp för grundläggande mänskliga rättigheter, frihet och jämlikhet.

    Straffet för brott mot slöjtvångslagen i Iran är piskrapp, fängelse och böter.


    Om Masih Alinejad

    Masih Alinejad är 38 år och föddes i en traditionell familj i en liten stad i norra Iran. Själv har hon många gånger sagt att hon inte är emot slöja i sig, fast vill hon att det ska vara frivilligt att bära den.

    ”Min mor bär slöja. Jag startade My Stealthy Freedom för att jag stödjer kvinnors fria val och vill ge tusentals iranska kvinnor som inte vill bära hijab ett forum”, sade hon till bland annat The Guardian.

    Masih Alinejad skapade nyhetsstormar även när hon arbetade som tidningsreporter och bevakade det iranska parlamentet. Alinejad var tvungen att fly Iran 2009, efter oroligheterna i samband med den gröna revolten. Det tog ett långt tag för Alinejad att ta av sin slöja och visa upp sitt hår i exil. Ett tag behöll hon sin huvudduk. Sedan dök hon upp på offentliga platser och tv-program med en mössa som dolde hennes hår. I 30 år har jag burit slöja, det var svårt för mig att ta av den på en gång, sade hon när hon kritiserades av iranier utomlands.

    Masih Alinejad är ett ständigt hatobjekt för regimtrogna iranska medier, säkerhetstjänstens agenter och paramilitära hemsidor. Hon utsätts för grova anklagelser och personangrepp. Hennes Facebook-sida har skapat rubriker i Iran och bekymrar regimen, i synnerhet den ultrakonservativa högerfalangen som är närmast besatt av frågan om kvinnors rättigheter. Alinejad anklagas av dessa grupper för att ha sålt Iran, uppmanat iranska kvinnor till prostitution och själv vara en hora, agent åt diverse främmande makter. En rad grova rykten om hennes privata liv och personlighet sprids.

    Masih Alinejad är en skicklig och arbetsam journalist. Trots all denna smutskastning och svårigheter lyckas hon, till mångas förvåning, ringa hem till politiker och regimtrogna i Iran och få telefonintervjuer med dem.

    Masih Alinejad har bland annat uppmanat världens politiker och diplomater som besöker Iran att inte bära den obligatoriska slöjan. Masih Alinejad får en del kritik även från iranier utomlands som menar att hon sätter unga kvinnors liv i fara genom att uppmana till posering utan slöja i offentliga platser.

    Verktyg


    Skriv ut

    Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

    annons: