Staters restriktioner förvärrar migranters utsatta situation

2014-12-19 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

Torsdag 18 december är FN:s internationella migrationsdag. En rad internationella experter inom migranters rättigheter, bland annat FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter, François Crépeau har uppmanat omvärlden att erkänna behovet av öppna, säkra och lagliga migrationsvägar för mer än 232 miljoner migranter i världen, var av 20 procent beräknas vara papperslösa.

I ett uttalande för att uppmärksamma dagen betonade experterna bristen på rimliga möjligheter till laglig migration vilket ofta leder till att migranter tvingas offra sin värdighet, säkerhet och även sina liv för att nå sina destinationer.

– Restriktiv statlig invandringspolitik har lett till att invandrare löper större risk och detta gör att de blir mer utsatta för kränkningar av mänskliga rättigheter och brott, sade Crépeau.

Amnesty International uppmärksammade dagen genom att kräva respekt för invandrarnas rättigheter vilka överträds i hela världen. Migranterna är världens mest utsatta människor ändå står riskerar de ekonomisk exploatering, diskriminering och rasism i en rad länder, anser Amnesty.

Medan allt fler människor tvingas fly krig, instabilitet och fattigdom, bevittnar Europa nu en kraftig ökning av invandrarfientlighet då extremhögern vinner dragkraft både i EU och nationella samt lokala val, konstaterar Amnesty.

- I likhet med en fästning, bygger Europa allt högre murar, sade Sherif Hirams-Ali ansvarig för ”Refugee and Migrants Rights” vid Amnesty International.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20141221 - Jimmy Weidmann

Det är ju helt sjukt att flyktingar ska behöva dö på vägen till Europa till följd av våra murar och rädsla för att vi ska skicka tillbaka dem till förföljelsen de flytt från. Lika sjukt är det att människor tvingas leva som papperslösa. Vem gynnar det att de varken kan ta ett arbete eller känna trygghet i landet de bor i? Flyktingamnesti och bättre integrationsåtgärder behövs, inte mer feghet och främlingsfientlighet.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: