Biskop i Madrid stämd för förtal av aborträttsaktivister

2014-10-21 | FemPers padlock

UTRIKES

Kollektivet Tren de la Libertad, Frihetståget, som ledde de stora protesterna i februari mot den konservativa regeringens planer på aborträttsinskränkningar i Spanien, stämmer biskopen i Alcalá de Henares, Madrid, för förtal. Detta efter att biskopen, Juan Antonio Reig Plá, jämställt aborträttsrörelsen med tågen till Auschwitz.

På Alcalá de Henares-stiftets hemsida skriver biskopen i september att ”Som Auschwitz-tågen ledde till ett dödsläger, borde Frihetståget istället heta Dödståget, det som leder till den mest ökända förintelsen, den direkta och avsiktliga döden för oskyldiga ofödda barn”.

Texten har rubriken ”Att kalla saker vid dess namn. En verklig utmaning för katolikerna” och anklagar även Mariano Rajoy, landets president, för att ha agerat okänsligt när han drog tillbaka lagförslaget om inskränkningar av aborträtten.

Begoña Piñero, som representerar kollektivet Tren de la Libertad juridiskt och är ordförande för en av de medverkande organisationerna – La Tertulia Feminista Les Comadres – kräver att biskopen omformulerar sig offentligt .

– Vi kan inte låta biskopen komma undan med den här metaforen, sade hon till nyhetsbyrån Efe, efter att ha lämnat in stämningen, som drivs med hjälp av gräsrotsfinansiering och stöds av plattformen Decidir nos hace libres (ung. Att välja gör oss fria) och av filmarna som spelade in dokumentären Vi bestämmer. Frihetståget.

Alcalá de Henares-stiftet har inte gjort några uttalanden om stämningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: