Ghoncheh Ghavami manifesterade utanför Azadi-idrottshallen i Teheran.

Ghonche Ghavami till rättegång

2014-10-17 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Iransk-brittiska Ghonche Ghavamis långvariga häktning blev till slut ett internationell fiasko för regimen i Iran. På tisdagen avbröt hon sin hungerstrejk efter att ha fått sin rättegång, som hölls bakom stängda dörrar. 600 000 personer skrev på uppropet för hennes frigivning och bland annat har internationella volleybollfederationen gått ut med officiell kritik.

RELATERAD ARTIKEL:

2014-10-03 Allvarlig anklagelse mot fängslade Ghavami

2014-09-19 Fängslades efter protest mot könsdiskriminering i Teheran

Efter 108 dagars häktning och 14 dagars hungerstrejk togs Ghonche Ghavami från Evin-fängelset till en rättegångssal i Teheran. Rättegången hölls bakom stängda dörrar. Ghavami fick träffa sin försvarsadvokat först vid rättegången.

Hennes mor meddelade efter rättegången att dottern avbröt sin hungerstrejk som hon hade inlett i protest mot att hon hölls häktad utan rättegång. Nu väntas dom falla mot Ghonche Ghavami för det brott hon är anklagad för, det vill säga aktion mot regimen. Men enligt hennes advokat har hon redan suttit fängslad i cirka fyra månader, vilket troligen innebär att hon kommer släppas tillfälligt mot borgen.

Ghonche Ghavamis långvariga häktning har uppmärksammats i internationella medier. CNN:s Christiane Amanpour ifrågasatte den långa häktningen utan rättegång i en intervju med den iranska regimens parlamentstalman. Han lovade då att allt ska undersökas och få ett slut. 600 000 människor har skrivit under protestbrevet som kräver hennes omedelbara frigivning. Sist men inte minst har den internationella volleybollfederationen FIVB uttalat officiell kritik via ett brev till president Hossein Rouhani med kravet att Ghonche Ghavami skulle frias. Förbundet skriver att de tar situationen på allvar och dessutom kommer att göra allt de kan för att stödja kvinnor för att de ska kunna delta vid framtida volleybollmatcher i Iran.

Det var under ett besök i Teheran i somras som Ghoncheh Ghavami greps utanför Azadi-sporthallen tillsammans med andra unga kvinnor. Gruppen, som kallar sig "Vita-sjalar", manifesterade för kvinnors rätt att komma in och se en volleybollmatch mellan Iran och Italien. Ghoncheh Ghavami är 25 år och studerande vid SOAS-universitetet i London.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: