Reyhaneh Jabbari är dömd att hängas.

Reyhaneh Jabbari på väg att avrättas

2014-09-30 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Iranska myndigheter har bekräftat att Reyhaneh Jabbari, som anklagats för att ha mördat en man i samband med ett våldtäktsförsök skulle avrättas i dag, tisdag. I sista stund sköts hängningen upp tio dagar. Nu pågår förhandlingar med den dödes familj som enligt iransk lagstiftning kan påverka utgången. En son som intervjuats hävdar dock att benådning inte är aktuellt. Feministiskt Perspektiv fortsätter att uppdatera.

Tidigare om Reyhaneh Jabbari: 2014-04-14 Mord eller självförsvar?

Här kan man skriva under ett protestbrev.

2007 greps Reyhaneh Jabbari för mordet på Morteza Abdolali Sarbandi, en tidigare anställd vid Irans säkerhetstjänst. Hon knivhögg mannen som skulle våldta henne. Under två månader placerades Jabbari i isoleringscell där hon inte hade tillgång till en advokat eller sin familj. Reyhaneh Jabbari dömdes 2009 till döden av en brottmålsdomstol i Teheran.

Hassiba Hadj Sahraoui från Amnesty International kräver i ett uttalande att myndigheterna i Iran omedelbart stoppar avrättningen av Reyhaneh Jabbari. Det är oacceptabelt att hon inte hade tillgång till advokat under förhör. Vid mordet fanns en annan man i huset, men detta har aldrig undersökts, tillägger Amnesty International.

Det rapporteras i iranska människorättsmedier att Reyhaneh Jabbaris mor och anhöriga sitter utanför fängelseporten och kräver att få tala med henne. Många andra rapporteras ha anslutit sig till hennes anhöriga för att protestera mot avrättningen. Samtidigt skriver en del tidningar i Iran att fängelsemyndigheterna dementerar nyheten om den planerade avrättningen, i dag tisdag.

Uppdatering: Jabbaris mor har fått prata med sin dotter i dag per telefon. Det skrev modern på sin Facebooksida och tackade samtidigt alla som suttit utanför fängelset med hennes familj och alla i världen som uppmärksammar och protesterar.

En rad kända artister och filmare engagerar sig för fallet eftersom Jabbaris mor själv är skådespelare och teaterkvinna. Enligt iranska nyhetstidningen Aftab, har Behzad Farahani, en känd skådespelare, som engagerat sig i Jabbaris fall, lyckats förhandla med den mördade mannens anhöriga och skjuta upp hängningen i tio dagar.

Enligt den iranska regimens lagar har anhöriga till offret rätten att benåda 26-åriga Reyhaneh Jabbari. Enligt skådespelaren Farahani har den mördade mannens mor sagt att hon inte vill att Jabbari ska straffas med avrättning. Men det räcker inte med hennes motstånd, det måste vara flera av den dödes nära manliga anhöriga som benådar Jabbari.

Iranska journalisten Masih Alinejad med säte i England, har intervjuat den mördade mannens son via telefon. Han menar att Reyhaneh Jabbari ljuger och det framgår av rättegångarna att hennes berättelse är motsägelsefull. Sonen sade tydligt att hans familj inte kommer att benåda sin fars mördare så länge hon inte erkänner sin skuld och fortsätter ljuga om händelseförloppet.

Uppdatering torsdag: Den iranska nyhetsbyrån Isna citerar Reyhaneh Jabbaris försvar och skriver att hennes fall redan har skickats till den avrättningsverkställande enheten. Hon har getts tio dagar för att försöka få pardon. Jabbaris mor skriver på sin Facebok-sida att dottern lät uppgiven vid det senaste telefonsamtalet. Flera kända artister har under de senaste dagarna försökt resonera med den mördade mannens son för att få honom att benåda Jabbari.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: