Alla Facebook-likes försvann i Feministiskt perspektiv

INRIKES

I fredags uppdaterade Feministiskt Perspektiv säkerheten som ett led i uppdateringen av tidningens betalsystem. Förhöjd säkerhet är angeläget och nödvändigt för att betalningar ska kunna ske med kontokort, men uppdateringen fick vissa konsekvenser. En av dem var att alla Facebook-likes på upplåsta artiklar försvann.

– Vi använder nu SSL-kryptering. Det är samma kryptering som din internetbank använder för att ingen annan skall kunna uppsnappa information som överförs mellan banken och dig. Alla länkar som börjar med 'https' är SSL-krypterade och alla länkar som börjar 'http' saknar SSL-kryptering. Det är ett litet s som gör stor skillnad, förklarar Oivvio Polite som just nu lägger sista handen vid att implementera den nya betalformen.

Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt beklagar särskilt att alla ”likes” under artiklarna försvann:

– Det var lite tråkigt. Vi har visserligen kvar statistik på lästa artiklar, men den har ju inte våra läsare tillgång till, säger hon.

För den som vill forska vidare eller helt enkelt ta reda på hur många likes en viss artikel hade fått före säkerhetsuppdateringen går det att ta reda genom följande manöver:

- När Facebook räknar 'likes' för en artikel gör de skillnad på 'http' och 'https'. En gammal artikel med adress 'http://fempers.se/artikel' som nu hittas på adressen 'https://fempers.se/artikel' räknar Facebook alltså som en helt ny artikel. Vill man vet hur många en 'likes' en viss artikel fått före omläggningen kan man klistra in den gamla URL:en i ett verktyg som till exempel http://www.likeexplorer.com/ , förklara Oivvio Polite.

Feministiskt Perspektiv har varit utsatta för flera belastningsattacker på senaste tiden, men andra aktörer inom det feministiska och antirasistiska fältet, men lägre säkerhet har fått sina både sidor och mail hackade i vad som verkar vara riktade attacker med politiska motiv.

– Tyvärr ger övergången till SSL oss inte något ökat skydd mot överbelastningsattacker men vi tittar på andra lösningar som i varje kan minska vår sårbarhet för sådana attacker. 

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: