Fortsatt mansdominans med Junckers EU-kommission

2014-09-12 | FemPers padlock

UTRIKES

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker presenterade på onsdagen de 28 kandidaterna, varav 19 män och nio kvinnor, för den kommande mandatperioden. Om ungefär tre veckor kommer utfrågningar inledas av EU-parlamentet, som sedan antingen kan fälla eller godkänna kommissionen som helhet.

Till sin "högra hand" med titeln förste vicekommissionär har Juncker utsett nederländske Frans Timmermans. Cecilia Malmström blir kvar i kommissionen men byter portfölj till handelskommissionär. En så kallat tung portfölj, där Malmström blir den som ska ansvara för förhandlingarna om ett bilateralt handelsavtal mellan EU och USA.

Ett av hennes tidigare ansvarsområden var migrationsfrågor, och den som föreslås ta över är grekiske kandidaten Dimitris Avramopoulos. Detta trots Greklands hårt kritiserade hantering av asylsökande. Om kandidaterna blir godkända kommer visserligen nya höga representanten för utrikesfrågor, italiens tidigare utrikesminister Federica Mogherini, att vara hans chef.

Det är en nyhet i Junckers kommissionsbildning, att sju vicekommissionärer kommer att ansvara för kommissionärerna på övriga områden. Trots att han utlovat tunga poster till de som skickar kvinnor var det med minsta möjliga marginal som den socialdemokratiska gruppens krav på minst lika många kvinnor som tidigare för att inte fälla kommissionen uppnåddes. Däremot klarade han inte kvinnorna i den avgående kommissionens krav på minst tio, och inte heller EU:s eget krav gentemot börsstyrelser på 40 procent.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: