Maria Jansson är statsvetare vid Stockholms universitet.

#val2014: Alternativa valappen ger Fi 3, 97 procent

2014-09-11 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

I går presenterade Nyheter 24 resultatet av den så kallade Valappen i vilken 11 500 personer har fått svara på hur de kommer att rösta – i en app. Statsvetaren Maria Jansson menar att tillvägagångssättet mycket väl kan ha gynnat Fi och – att det utan tvivel blir en spännande valvaka.

Under torsdagen kom en alternativ opinionsundersökning, Valappen, beställd av Nyheter 24 som gav Feministiskt initiativ 3, 97 procent tillsammans med en uppmaning till Rödgröna väljare att stödrösta på Fi för att säkra ett rödgrönt regeringsunderlag oberoende av SD. Statsvetaren Maria Jansson har tittat närmare på veckans opinionsundersökningar.

– Olika undersökningar visar lite olika resultat för Fi, men tendensen att det röd-gröna blocket är större än alliansen står klart i alla undersökningar. SD har väldigt jämna siffror i alla undersökningar.

Valappen samlar in sin information via just en app. Svaren viktas sen så att de ska vara representativa för hela befolkningen vad gäller ålder, kön, och så vidare. Fi har haft ganska stabila siffror i valappens veckovisa undersökningar, till skillnad från om man jämför med andra undersökningar.

– Det kan tyda på att Fi gynnas av sättet som man samlar in data på. Samtidigt så stämmer resultatet för Fi ganska bra med exempelvis DN/Ipsos senaste undersökning. I SvD/Sifos senaste undersökning har Fi dock alls lika höga siffror, och i ”mätningarnas mätning” en sammanvägning av många olika opinionsmätningar som görs av forskare vid Göteborgs universitet, så får Fi 2,7 i den senaste sammanställningen, konstaterar Maria Jansson.

Maria Jansson tycker att Fi har spurtat bra och att kampanjen där de satte upp rosa glasögon på andra partiers affischer, givit partiet uppmärksamhet både i mainstreammedier och sociala medier.

– Dessutom pågår i sociala medier flera olika kampanjer på temat ”Feminist 4 procent” och på temat ”gör Fi till vågmästare istället för SD”. Men också motkampanjer mot Fi, både mer seriösa sådana och sådana som använder minst sagt tveksamma metoder bedrivs på sociala medier.

Huruvida kampanjen Feminist 4 procent ger bågot genomslag återstår att se men Maria Jansson menar att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna visat en njugg inställning till Fi, medan Miljöpartiet har varit mer öppna i sitt förhållningssätt:

– Vad det betyder för valutgången och eventuella samarbeten efter valet återstår att se. Det blir utan tvivel en spännande valvaka!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: