Imam Zahed viger Sahar Mosleh och Maryam Iranfar på Stockholm Pride.

#sthlmpride: Iranskt lesbiskt par vigdes av imam

2014-08-02 | Sholeh Irani padlock 1

INRIKES

I ett islamiskt regnbågsgiftermål, välsignades ett lesbiskt par, båda med rötter i Iran, i dag i Stockholm av Imam Zahed. Sahar Mosleh och Maryam Iranfar var lyckliga och delade sin glädje med folk som jublade. Feministiskt Perspektiv var där.

Sahar Mosleh och Maryam Iranfar är muslimer och homosexuella. Båda aktiva inom sociala och politiska rörelser och kämpar för homosexuellas rättigheter. De förklarade att de gifter sig muslimskt och offentligt för att de älskar varandra, för att de vill bekräfta gränslös kärlek, som troende men också som en politisk handling.

Imamen Ludovic Mohamed Zahed kom till Stockholm från Sydafrika där han lever med sin make, för att viga det första iranska lesbiska paret under Pride i Stockholm. Imam Zahed som bär traditionell klädsel med en palestinsk sjal är född i Algeriet. Han är ett känt namn bland hbtq-aktivister från de muslimska länderna. För honom handlar en vigsel om välsignelse.

– Ja, jag är mycket tacksam för denna vackra vigsel och för att kunna ge min välsignelse till detta lyckliga par.


Är detta den första gången du viger ett lesbiskt par från Iran?

– Det här är premiär, det är min första vigsel för ett iranskt lesbiskt par någonsin. Jag ingår i en organisation i Frankrike för hbtq-personer med rötter i muslimska länder. Jag har vigt flera par, men framför allt par från Nordafrika, och ett gaypar från Pakistan. Men inga från Mellanöstern – tills idag. Och jag är glad att det handlar om ett tryggt par som nu bildar familj efter många år av kamp. Det är en lång resa att lämna sitt hemland, komma till ett främmande land och lyckas bilda ett nytt liv tillsammans.


Finns det kvinnliga imamer som viger homosexuella muslimska par?

– Ja, i Frankrike där vi har en moské för hbtq-personer finns imam Jamila som tillsammans med mig sköter moskén och hon viger också par. Vi har allt fler heterosexuella muslimer som stödjer vår kamp. Det här som vi gör i dag var inte möjligt för tio år sedan, men vi kämpar tillsammans för mänskliga rättigheter bland muslimska grupper tillsammans.

Sahar Mosleh kysste och kramade sin höggravida partner efter ceremonin, och sade att det var dags att åka hem till mormor som skulle bjuda på god iransk mat.

Bilder av Agneta Sandell.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140801 - Carola Tallgren

Underbart! Glad att det finns Imamer som vill välsigna lesbiska par! Det går framåt! Carola Tallgren

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: