Touka Neyestani är en känd iransk tecknare. Hans teckningar sprids i socialamedier efter den nya lagen. Här klättrar polisen upp till parets sovrumsfönster för att kolla om han har steriliserat sig.

Detaljstyrt sexliv i Iran

2014-07-04 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En ny lag kriminaliserar vasektomi som preventivmetod för män i Iran. Vasektomi är en bruklig form av preventivmedel för medelålders män i Iran, något som uppmuntrats av familjeplaneringsenheten och utförts gratis av vården under de senaste 20 åren. Nu säger män ironiskt att staten har tagit över deras underliv. Skämt och roliga teckningar sprids i sociala medier, även skämtinstruktioner för att själv genomföra ingreppet hemma bortom myndigheternas vakande öga.

Enligt den nya lagen som hastigt gick igenom det iranska parlamentet förbjuds både abort och frivillig sterilisering. Många iranska män har redan fått vasektomi och undrar nu om de ska omvända ingreppet för att inte hamna i fängelse. Straffet för den som bryter mot lagen är två till fem år fängelse. Detta inkluderar även vårdpersonal och läkare som genomför ingreppen. Till och med är spridning av information om preventivmedel blir förbjudet med den nya lagen i kraft.

Detta innebär att allt som är relaterat till ämnet försvinner från skolundervisning och all rådgivning vid kvinnokliniker och barnavårdscentraler ska sikta in sig på att fler barn föds istället för preventivmetoder. De som propagerar för färre barn och användning av preventivmedel döms till fem års fängelsestraff. Lagen kommer i sin tur underlätta fängslandet av fler bland kvinnorörelsens aktivister som motsätter sig de nya lagarna och de talar om en enorm backlash.

Den statliga kontrollen över kvinnors kroppar i Iran är inget nytt. Men nu inkluderas männens kroppar i kontrollmekanismen med syfte att få total kontroll över kvinnors kropp och därigenom fortplantningen. Kritikerna menar att nu mer än någonsin tidigare har människors sovrum och sexliv blivit ett politisk instrument och en angelägenhet för statens detaljstyrning.


Åtgärder mot befolkningsminskning

Nya lagar och hårda straff är ett led i den iranska regimens försök att tvinga iranierna att födda fler barn. Irans familjeplaneringsprogram har under två decennier framgångsrikt sänkt födelseantalet till 1,3, vilket ligger under den genomsnittliga världsstandarden på 2,1. Men nu har den högsta religiösa ledaren varnat för faran med den låga befolkningstillväxten. Med samma takt kommer Irans befolkning halveras till 31 miljon om 80 år med cirka häften över 60, hävdar myndigheterna i Iran.

Landet behöver fler barn och iranier måste sluta använda preventivmedel, har ledaren bestämt och riksdagen omvandlar hans ord, som räknas som fatwa, till lag. Två barn räcker inte, inte färre än fem barn, säger myndigheterna i sina uttalanden och den propaganda som pågår sedan flera månader. Fler åtgärder planeras för att iranska familjer ska skaffa fler barn. Detta trots ekonomisk kris, brist på bostäder och arbete. Stora affischer, annonser, förmåner och förbud tillhör åtgärderna. Vid sidan om den nya detaljstyrda ordningen för att utöka befolkningstillväxten, uppmanas kvinnorna att hedra sin ”mammaroll” och återta sin plats i hemmet. Det planeras nya lagar som tvingar kvinnorna arbeta mindre utanför hemmet, prioritera barnfödande och äktenskap före högskoleutbildning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: