Ann.Margarethe Livh, Mats Pilhem och Marina Skrak

Kortare arbetsdag och sjysta löner är vägen till ett jämställt arbetsliv

2014-06-27 | Mats Pilhem , Martina Skrak , Ann-Margarethe Livh padlock

OPINION

Arbetslivet kan se helt annorlunda ut. Det går att sänka arbetstiden och samtidigt se till att alla har löner som de kan leva på. Det finns ingen anledning att vänta. Det skriver de främsta företrädarna för Vänstern i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vi vill börja direkt. Det är dags att inför 6 timmars arbetsdag. I Göteborg har vi redan startat. I Stockholm har vi genomfört flera lyckosamma försök och kommer att införa en permanent kortare arbetsdag om vi får makten efter valet. Vi börjar med personalen med de tyngsta jobben.

Det mest omfattande Stockholmsförsöket med 6 timmars arbetsdag pågick i två år och har utvärderats av Stockholms universitet. Den kortare arbetsdagen gav personalen ett rikare socialt liv, de tränade mer och fick mer energi samtidigt som stressen minskade. Dessutom tyckte de äldre och barnen som personalen arbetade med, att de anställda blivit gladare och piggare.

En kortare arbetsdag är ett löfte om mer tid och en mänskligare arbetssituation. Och det är en återupprättelse för alla kvinnor som idag arbetar deltid.

De som har ett arbete jobbar mer övertid än någonsin. I Sveriges tre största landsting har övertiden ökat med 28 procent mellan åren 2009-2012. Det motsvarar mellan 115 000 och 170 000 nya jobb enligt TCO. De som står utanför blir allt fler under en havererad moderat arbetslinje. Sverige är rikare än någonsin förr men det enda alternativ som hörs till höger om Vänsterpartiet är att vi måste arbeta mer.

Kvinnor missgynnas

Idag är det många som betalar sin egen arbetstidsförkortning med lägre lön och en framtida fattigpension. Det handlar om de över 1 miljon kvinnor som frivilligt eller ofrivilligt arbetar deltid, för att få familje- och arbetslivet att gå ihop.

Deltidsarbetet ger sämre lön och lägre pension. 41 procent av alla anställda kvinnor arbetar deltid medan bara 12 procent av männen gör det. Av de deltidsarbetade kvinnorna är det 500 000 som vill arbeta mer men inte får heltidsjobb, trots att de både vill och kan (Arbetstider år 2009, Heltids- och deltidsarbete efter klass och kön år 1990-2009.). Dessutom tvingas många kvinnor inom de tyngsta jobben, som i äldreomsorgen, arbeta deltid för att orka med det slitiga yrket.

För många kvinnor präglas vardagen av osäkra eller otillräckliga anställningar. Stressen och ohälsan ökar. 25 000 arbetstillfällen har tagits bort från äldreomsorgen de senaste fem åren (Rebecka Bohlin, Feministiskt perspektiv, Ohälsans kön). Ojämställdheten handlar om makt över sitt eget liv, socialt och ekonomiskt.

Kvinnor planerar och utför 46 minuter mer obetalt hemarbete om dagen än män. Det är samhällets ansvar att se till att det går att kombinera familjeliv med arbete. Strukturella problem på arbetsmarknaden kräver strukturella lösningar.

Vi vill ha arbetsplatser där människor erbjuds bra anställningsvillkor, sjysta löner, en god arbetsmiljö och många kollegor. Vi vill ha ett samhälle där människor trivs på sina arbeten, där omsorgen om varandra är viktig och där människors behov av välfärd tillgodoses. Vi vill bygga en välfärd att lita på. En välfärd som inte är till salu och som stänger dörrarna till riskkapitalets giriga jakt på våra gemensamma skattekronor. Vi vill bygga ett solidariskt samhälle där vi fördelar resurser efter behov och där vi ger varandra tid. Ett varmare samhälle.

Storstäderna går före

Vi vill sänka arbetstidsnormen med bibehållen lön och vi tänker gå före i Malmö, Göteborg och Stockholm. 6 timmars arbetsdag i kombination med rätten till heltid är en viktig lösning. Det är ett effektivt sätt att jämna ut skillnaderna mellan kvinnors och mäns årsarbetstid. Genom att minska arbetstiden och anställa fler i kommunen får alla kvinnor i välfärdens tjänst höjd timlön, mer fritid och tid för återhämtning.

I Malmö har vi lyckats höja lönen med 1000kr i månaden för lågbetalda kvinnodominerade grupper, vårdbiträden och socialsekreterare, och i staden finns det en nyligen antagen plan för jämställdpersonalpolitik för att jobba med jämställdhet tex vad det gäller löner, villkor, inflytande och att den som är anställd ska kunna kombinera jobb och barn. Vänsterpartiet går från ord till handling. Vi både höjer lönen och sänker arbetstiden.

6 timmars arbetsdag innebär att det blir fler som delar på arbetet. Vi kan höja kvaliteten i välfärden och sänka stressnivån för de anställda. Detta är ett arbetsliv för jämställdhet. Det är ett förslag för att alla ska ges rätten till ett liv med tid för sina nära och kära, sina vänner, sina fritidsintressen. Detta ger tid att leva.

Vi i Stockholm, Göteborg och Malmö går från ord till handling. Vänsterpartiet gör skillnad. Vi kämpar för en välfärd som satsar på kvaliteten i omsorgen och på arbetsmiljön för de som jobbar där. Vi kämpar för att få bort könsorättvisorna i arbetstid och i lönekuvertet. 6 timmars arbetsdag är lösningen.

Vi tror på ett samhälle byggt på solidaritet. Det är långt starkare än ett byggt av girighet. Vi vill börja nu. Efter valet utlovar vi sjysta löner och sänkt arbetstid.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: