Stockholm Mean Machines på sista träningen innan söndagens säsongstart.

Säsongsstart: Genrep för Stockholm Mean Machines

2014-05-16 | Bella Frank padlock

SPORT

Nu drar säsongen igång för amerikansk fotboll och Stockholm Mean Machines ställer upp med ett till stora delar nytt lag i mötet mot Arlanda Jets. Feministiskt Perspektiv var med när laget finjusterade spelet på träningen inför matchen på söndag.

Läs också SM-guld igen: ”Amerikansk fotboll är en sport för alla”.

Svårt att fatta reglerna i amerikansk fotboll? Då kan du äntligen kolla på lättfattliga instruktionsfilmer på svenska här.

De stadiga spelarna ställer upp på linjen, böjer sig ner. Centern passar den ovala bollen till quarterbacken och spelet är igång. En av tjejerna missar mottagningen på en passning och får råd av en av tränarna hur hon ska ta emot för att få bäst grepp om den. Sedan börjar spelet om.

Det är lite kyligt i luften denna vårkväll men på Zinkensdamms IP råder stor aktivitet. På planen tar amerikansk fotboll efter att flick- och pojklag tränat vanlig fotboll. På ena halvan tränar killarna. På andra tränar Stockholm Mean Machines damlag. Det är deras sista träning inför säsongsstarten på söndag och något av genrep. Man prövar att spelet sitter, att samspelet fungerar. De tränar offensiva spel och defensiva spel:

– Så att alla vet vad de ska göra inför matchen, säger Thomas Larsson som sedan i mars är lagets nya huvudtränare.


Elina Kjellin till vänster, och Ulrika Almström, gör sig redo.

Stockholm Mean Machines har tagit SM-guld de två senaste åren och klubbens målsättning är naturligtvis att försvara sitt guld. Men för Thomas Larsson handlar det också till stor del om lagandan, och att de mer erfarna spelarna tar hand om de nyare.

– Det viktigaste är lagsammanhållningen, amerikansk fotboll är mer av ett lagspel än ishockey och fotboll, där kan en duktig spelare göra mycket, men här behöver man verkligen sina lagkamrater, säger han.

Från förra säsongen har man tappat flera spelare, några har blivit skadade, andra pluggar på annan ort, en har blivit gravid. Men de har haft en stor nyrekrytering och till första matchen för säsongen på söndag, mot Arlanda Jets, kommer de vara 22 stycken som spelar. Förhoppningen är att laget ska ha vuxit och blivit 35 spelare mot slutet av säsongen.

– Vi har fler nya spelare än gamla i laget nu, men det behövde vi. Förra året var vi bara fjorton i finalen och av dem hade en armen i mitella och en annan hade benet tejpat så vi var bara tolv som kunde spela, säger Ulrika Almström som är en av lagets mer erfarna spelare. Hon har spelat amerikansk fotboll i tre år, blev såld på sporten efter första träningen.


Thomas Larsson instruerar.

– Ja egentligen ska man ha ett anfallande lag och ett försvarande lag i laget, plus avbytare, säger Elina Kjellin som också har spelat länge i Stockholm Mean Machines, och som innan dess spelade med killar i ett juniorlag i fyra år. Med sina nio år inom amerikansk fotboll är hon oerhört rutinerad.

De ser båda fram emot den nya säsongen som i år är mer uppstyrd än tidigare. I år har ett nytt lag tillkommit, Örebro Black Knights, så att antalet stigit till fem lag och de kommer att spela fler matcher. I augusti kommer semifinaler hållas, och finalen spelas i september.

Amerikansk fotboll är fortfarande en relativt liten sport i Sverige med omkring 10 000 utövare, men den växer. På damsidan är det nya lag på gång i Göteborg, Karlstad och Malmö.

– Det är otroligt givande att damlagen går framåt både här och i övriga Sverige.

– Det är ingen skillnad på dam- och herrfotbollen, de har samma regler och det smäller lika hårt, säger Thomas Larsson.



I amerikansk fotboll går det inte att komma förbi att styrka och storlek spelar roll, även om det också handlar mycket om snabbhet. Medan Ulrika Almström som spelar på den defensiva linjen ser stor och stark ut ser Elina Kjellin framför allt snabb ut. Hon är avsevärt mindre – och kallas också ”Mini”. När de mötte amerikanskorna under VM förra året var deras mindre spelare större än de största svenska spelarna.

– Jag mötte en som vägde 90 kilo så kommer jag och väger 60, säger hon och skrattar.

– Men man kan vara mindre även på de stora positionerna om man utnyttjar teknik, säger Ulrika Almström.

Och teknik och strategi spelar en central inom amerikansk fotboll med spel i så kallade spelböcker, sådant som de tränar under kvällen, spelboken talar om exakt hur spelaren ska agera i varje spel. Och efter den fysiska träningen väntar teori för att igen gå igenom spelupplägg. Ett av Thomas Larssons uppdrag inför säsongen är att höja ribban för Stockholm Mean Machines spel med mer komplicerade spelböcker:

– Man behöver förnya sig hela tiden, annars stagnerar man, säger Thomas Larsson som också har jobbat mycket med att få ihop en större tränarstab, nu är de en grupp om 7-8 vilket behövs eftersom det är så många spelare i laget och alla behöver få möjlighet att utvecklas.

Säsongstarten sker alltså på söndag då Stockholm Mean Machines möter Arlanda Jets på Zinkensdamms IP klockan 15.00, och innan dess möter Örebro Black Knights Västerås Roedeers på Rosta Gärda klockan 12.00.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: