Förbundskapten Pia Sundhage längst till höger var nöjd med Sveriges spel men hade önskat ännu fler mål.

Ett snabbt Sverige glänste i VM-kval mot Nordirland

2014-05-08 | Louv Brattgård padlock

SPORT

Sverige fortsätter göra det som krävs för att få en plats till VM i Kanada nästa sommar. Mycket rörelse och korta passningar var nyckeln till tremåls-vinsten mot Nordirland på Myresjöhus Arena i Växjö på torsdagskvällen.

Nordirland hängde inte med. Det svenska laget dominerade landslagets femte match i VM-kvalet. Sverige hade allt det som Nordirland saknade. Ett passningsspel, avslut på mål, fysik och kommunikation.

Ett snabbt passningsspel och mycket rörelse tröttade ut Nordirland.

Första målet kom efter dryga tio minuter. Umeåspelaren Hanna Folksson sköt ett skott som tog i ribban och sedan studsade ner framför målet. Rosengårds Therese Sjögran satte sedan lätt mål nummer ett.

– Vi måste skjuta mer och det är det Hanna gör vid vårt första mål, säger förbundskapten Pia Sundhage på presskonferensen efter matchen.

Hanna Folkesson är tillbaka i landslaget efter en skada. Och hon är det med besked. Hon var överallt, hon var först på bollarna, hon vågade och delegerade.

Förbundskapten Sundhage var nöjd med Sveriges spel.

– Vi spelar en bättre fotbollsmatch än sist mot Nordirland, även fast vi inte gör lika många mål. Det är det vi skulle kunnat göra bättre alltså göra fler mål, säger hon.

Det snabba passningsspelet fokuserade det svenska laget på inför matchen. Pia Sundhage lyfte fram vikten av att spela på ett respektfullt och ödmjukt sätt, även mot motståndare som på pappret är mycket sämre.

– Vi har jobbat mycket med vårt passningsspel, vi har blivit bättre och utvecklas hela tiden. Men vi får akta oss lite. Det måste inte alltid vara den där extra passningen. Nästa steg är att vi inte ska bli för bollkåta, säger Caroline Seger.


”Snyggt mål”

4 655 personer på Myresjöhus arena i Växjö såg Caroline Seger göra 2-0 till Sverige. Målet kom efter att Nordirlands målvakt Emma Higgins, tappade bollen i eget straffområde.

– Jag bara bestämde mig och tänkte att; nu ska den in. Det var skönt att se att den gick in. Ja, det var snyggt mål tycker jag, säger Caroline Seger.


Styrka, snabbhet och samspel gav Sverige segern. Foto: Louv Brattgård.

Seger dominerade på mittfältet. Tillsammans med mittbacken Nilla Fischer ingav hon ett lugn. Duon är rutinerade och säkra.

En nygammal nykomling fick också chansen på mittfältet. Tyresös Malin Diaz blev inbytt med dryga halvtimmen kvar att spela.

– Jag är väldigt glad att jag får chansen. Skillnaden mellan denna säsongen och förra är att jag har fått till fysiken och även den mentala biten, säger Malin Diaz.

Alfie Wilie, förbundskapten för Nordirland säger efter matchen att han är stolt över sina spelare.

– De svenska spelarna har helt andra förutsättningar än vad våra har. De tjänar inga pengar på fotbollen, alla arbetar eller studerar vid sidan av. Vi har mycket att lära av Sverige. Jag är inte nöjd, vi förlorade ju med 3-0. Men jag är stolt över hur hängivna våra spelarna är, säger han.

Att Nordirland var ett sämre lag än Sverige var det inget snack om. Sverige har tidigare haft en del problem mot svagare motstånd.

– Vi blir bättre och bättre på det. Men det saknas fortfarande en del koncentration. Sista passningen synkar inte alltid, vi måste jobba på det, säger Therese Sjögran som fick vikariera som forward eftersom Kosovare Asllani vilade efter känningar i ena foten.


Nästa match mot Skottland

I 73:e minuten kom till sist 3-0-målet. Högerbacken Lina Nilsson drev bollen längst kanten innan hon klippte till ett hårt skott mot målet en bit utanför staffområdet. Bollen gick i mål.

– Det är så klart skönt att göra mål. Det tog 50 landskamper att komma igång med målskyttet men någon gång måste man börja, säger hon.

Rosengårdsbacken satte sitt första mål i landslagströjan i VM-kvalets första möte lagen mellan.

Nästa stopp på vägen mot VM i Kanada är den 14 juni mot Skottland. Laget har liksom Sverige hittills vunnit alla sina kvalmatcher.

– Nu är det full fokus på klubblaget. Och sen blir lika mycket fokus på Skottland. Jag göra mitt bästa och visar Pia [Sundhage] att jag vill spela, säger Lina Nilsson.

Sverige ligger just nu två i VM-kvalets grupp fyra. Tre poäng efter Skottland som har spelat en match mer än Sverige.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: