Ny rapport: Sämre arbetsvillkor för välfärdens kvinnor

2014-05-07 | FemPers padlock

EKONOMI

En ny rapport från Arbetsmiljöverket visar att de kommunala arbetsgivarna står inför stora utmaningar när det gäller arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket har parallellt inspekterat arbetsmiljön för äldreomsorg och teknisk förvaltning och jämfört bland annat organisation, arbetsbelastning och ledning. Enligt rapporten som släpptes i dag är villkoren sämre, ohälsan större och färre tror sig orka jobba till pensionen på arbetsplatser med flest kvinnor.

För fackförbundet Vision, som organiserar anställda i sektorn, kommer är detta ingen nyhet konstaterar förbundsordförande Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

– Vision har länge påtalat att såväl chefernas som medarbetarnas situation i äldreomsorgen är ohållbar. Det visar också våra egna undersökningar där medlemmarna vittnar om känslan att inte räcka till och över hälften av cheferna har för många underställda för att kunna utöva ett bra ledarskap, säger hon.

Inte heller för Arbetsmiljöverket är problematiken ny. Rapporten utgör en del i ett pågående arbete för att förhindra att kvinnor slås ut från arbetslivet till följd av arbetsmiljörelaterade problem.

Medarbetarna inom äldreomsorgen vittnar i högre grad än de inom teknisk förvaltning om tidspress, jobb som är tunga både psykiskt och fysiskt och oklarheter när det gäller arbetsuppgifterna. Äldreomsorgens chefer har i regel alldeles för många underställda, bristande administrativt stöd och otydliga ramar vad gäller befogenheter och arbetsinnehåll.

– Det här handlar om ett strukturellt problem där kvinnors arbete värderas lägre. Arbetsgivarna står inför stora utmaningar, att arbetsmiljön är sämre på arbetsplatser där flest är kvinnor kan i längden hota kvaliteten i välfärden, säger Annika Strandhäll.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: