– Det här är återupprättelsen av slaveri, säger José Mendes Bota om människohandeln för sexuella ändamål i Europa.

Europarådet rekommenderar svensk modell mot sexköp

2014-04-12 | FemPers padlock 1

UTRIKES

Det nära sambandet mellan prostitution och människohandel gör regleringar kring prositution till ett viktigt verktyg för att bekämpa den sexuella exploateringen av tusentals kvinnor och flickor i Europa. Och den svenska modellen lyfts fram som den mest effektiva i Europarådets resolution, som antogs förra veckan.

Europarådets parlamentariska församling (PACE) har antagit en resolution där den svenska modellen för prostitutionslagstiftning lyfts fram som det jämförelsevis mest effektiva verktyget för att bekämpa människohandel.

Det var när PACE sammanträdde förra veckan som lagstiftning och handlingsplaner mot prostitution togs upp som ett oumbärligt verktyg som medel för att komma åt den organiserade människohandeln. Detta då 84 procent av offren för människohandel i Europa för sexuell exploatering.

Parlamentarikerna i PACE ser tydliga och nära samband mellan människohandel och prostitution. De konstaterar att regleringarna skiljer sig stort mellan medlemsländerna, från legalisering till kriminalisering och en rad olika system som i olika grad kombinerar de två inriktningarna. Att föreslå en modell för att reglera prostitution som skulle passa alla medlemsländer bedömdes som svårt.

Ändå valde en majoritet bland parlamentarikerna att ta fasta på slutsatserna i José Mendes Botas rapport, och slå fast att kriminaliseringen av sexköp, i enlighet med den svenska modellen, framstår som det mest effektiva verktyget för att bekämpa människohandel.

– Människohandlarna och de kriminella organisationerna betraktar inte längre Sverige som en måltavla eller en destination för sina kriminella aktiviteter, säger José Mendes Bota i en intervju om resolutionen med Europarådet.

– Vi har nu i Europa 70 000-140 000 kvinnor och flickor som traffickeras varje år. Det är ett enormt antal människor. Det här är återupprättelsen av slaveri. Slaveriet borde ha avskaffats för länge sedan och nu återkommer det. Vi kan inte ignorera det och vi kan inte tillåta det, säger han.

PACE uppmanar i sin resolution samtliga Europarådets medlemsländer att granska och samla in fakta om prostitution och människohandel.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140413 - Eva Hassel Calais

Hoppas på en fortsättning. Men är inte antalet 70-140 tusen lågt. Anita Gradin talade om 500 tusen på sin tid. Uppmaning till er att se videon med intervjun av Bota!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: