Den feministiska föreningen Liliths anslagstavla.

Stormöte om det fria ordet på Vasaskolan i Gävle i dag

2013-12-06 | Kristina Wicksell padlock

INRIKES

I dag fredag har det kallats till möte med hela Vasaskolan i Gävle efter att den feministiska föreningen Liliths anslagstavla rivits flera gånger. Vasaskolans chef Hans Hultin säger att det kommer att handla om 'det fria ordet' och att detta är en del av deras strategi för att lösa problemet.

Den feministiska föreningen Lilith bildades 1999 på Vasaskolan i Gävle. De senaste åren har den legat vilande men för en månad sedan bestämde sig några av de nuvarande eleverna på skolan, med Li Oskarson Kindstrand i spetsen, för att återuppliva föreningen.

– Det finns ett väldigt rikt föreningsliv på vår skola och för alla föreningar ingår att ha en anslagstavla där man delar med sig av varandras arbete, berättar hon.

”Vi jobbade flera timmar en eftermiddag med att skriva texter, hitta serier och aktuella artiklar som vi samlade på vår föreningstavla. Allt för att inspirera så många vasaelever som möjligt" skriver föreningen på sin Facebooksida.

Glädjen blev dock kortvarig. Redan dagen efter att anslagstavlan kommit upp så revs den ned och texterna som suttit på tavlan låg sönderrivna på golvet.

Hans Hultin är rektor på skolan och beskriver det hela som en kontrovers mellan två föreningar.

– Den andra föreningen hade uppfattat att Lilith tagit deras anslagstavla, vilket de också gjort men med ett godkännande från oss i skolledningen. Detta ledde till ett möte mellan de två föreningarna och personen som hoppat på Lilith bad om ursäkt för sitt beteende.


Skadegörelsen fortsatte

Trots detta möte fortsatte skadegörelsen att ske. De senaste veckorna har anslagstavlan rivits ned åtta gånger och till skillnad från Hans Hultin så upplevde Li Oskarson Kindstrand att skolan inte alls tog frågan på allvar.

– Händelserna beskrevs som 'enskilda pojkstreck' och ledningen förnekade att det skulle ha med den feministiska frågan att göra. Jag önskar att de kunde ha tagit det på större allvar i stället för att vifta bort det. Det handlar ju om vem som ska få plats i det offentliga rummet, säger hon.

Hans Hultin erkänner att de var dåligt informerade om hur det hela utvecklade sig:

– Vi har uppfattat det som lugnt en period från det att tavlan revs ned första gången till nu de senaste dagarna då det hela blossat upp i media. Vi borde förstås ha agerat lite annorlunda och engagerat och mobiliserat hela skolan, men vi trodde helt enkelt att detta var överspelat.

Han förnekar dock att någon i styrelsen använt begrepp som 'pojkstreck':

– Jag som chef skulle aldrig kunna prata i såna termer, och det står hela ledningen bakom. Jag vet inte alls varifrån det citatet kommer.


Möte med hela skolan

I dag fredag har det kallats till möte med hela skolan och Hans Hultin säger att det kommer att handla om 'det fria ordet' och att detta är en del av deras närmaste strategi för att lösa problemet.

– Vi måste ju dels jobba kortsiktigt och utreda vilka det faktiskt är som gjort detta, men också långsiktigt med värdegrundsarbete. Det här får man väl säga att det ändå är någonting vi aldrig mött tidigare. Jag har aldrig stött på den här bristen på respekt tidigare trots vårt rika föreningsliv. Det är ju uppenbart att det hela är kopplat till föreningens budskap och det de står för, säger han.

Samtal om frågan är också vad Li Oskarson Kindstrand tidigt föreslog att skolan skulle göra.

– Det borde ha tagits upp i klasserna. Uppenbarligen behöver frågan diskuteras på den här skolan och vi vet att ledningen har ett ansvar att arbeta förebyggande mot kränkningar.


Genusfrågor i glasskåp

För ett år sedan hade campus i Uppsala liknande problem där lappar om HBTQ- och genusfrågor revs ned. Detta löstes med ett specialbyggt glasskåp som omöjliggör för personer utan nyckel att komma åt tavlan. Denna lösning är dock ingenting Hans Hultin vill prova i ett första skede:

– Vi har funderat på en sådan lösning, men samtidigt är det att kapitulera lite. Målet måste vara att det ska fungera utan ett glasskåp.

Hans Hultin har stora förhoppningar om att komma fram till en lösning.

– Vi har en bra grund att stå på. Många av våra lärare har jobbat mer med genusfrågor än de flesta andra skolor - i alla fall i den här staden. Så vi har starka krafter både hos personal och elever. Inte minst de här eleverna i föreningen som visat på en styrka. Sen ska det ansvaret givetvis inte ligga på enskilda elever utan det är personalens uppgift att förebygga sånt här.

Li Oskarson Kindstrand har också förhoppningar om en lösning, men anser att det tagit lite väl lång tid innan problemet lyfts och tagits på allvar.

– Jag tror på den här skolan och hoppas att ledningen ska ta tag i detta. Men måste det hända åtta gånger innan något händer?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: