Jämställdhetsminister Maria Arnholm och EU-minister Birgitta Ohlsson avser att möta näthatet med tydliga och breda insatser.

”Arbetet kan inte sluta här!”

2013-08-02 | Birgitta Ohlsson , Maria Arnholm padlock

OPINION

Brottsförebyggande rådet borde ha fått uppdraget att leda arbetet mot näthatet skrev Sophia Lövgren i veckan. Nu svarar Jämställdhetsminister Maria Arnholm och EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson: ”Vår ambition är ingen annan än att näthatet ska mötas med breda, tydliga och verkningsfulla insatser.”

Vi vill tacka Sophia Lövgren (Feministiskt perspektiv 29/7) för både hennes positiva synpunkter på regeringens satsningar mot näthatet, och hennes konstruktiva kritik.

Hatet på nätet är en utmaning vi måste möta. Det hotar enskilda kvinnor och män, och det hotar det större demokratiska samtalet. Därför har regeringen i två uppdrag gett Statens medieråd och Ungdomsstyrelsen i uppgift att initiera åtgärder och genomföra informationsinsatser inom området. Sophia Lövgren ställer den rimliga frågan varför det senare av dessa uppdrag inte istället gått till Brottsoffermyndigheten.

Vårt svar är trefaldigt. För det första är Ungdomsstyrelsens uppdrag tydligt att rikta sina informationsinsatser mot unga, verksamheter som kommer i kontakt med unga, samt föräldrar. Här finns upparbetade kanaler och ett pågående arbete inom myndighetens uppdrag att motverka sexuell exploatering av unga på nätet att arbeta vidare ifrån.

För det andra är uppdragen till både Ungdomsstyrelsen och Statens medieråd utformade så att myndigheterna ska samverka med andra relevanta aktörer och myndigheter. Rikspolisstyrelsen är en sådan, Brottsoffermyndigheten kan vara en annan. Näthatet kräver och får uppmärksamhet också av de rättsvårdande myndigheterna.

För det tredje: arbetet kan inte sluta här. Som Sophia Lövgren skriver krävs också insatser som inte är särskilt riktade mot unga. Näthatet och näthoten från vuxna män mot vuxna kvinnor kräver sina särskilda verktyg. Som vi skrev i Expressen pågår det bland annat därför inom Justitiedepartementet en analys av hur strafflagstiftningen skulle kunna moderniseras för att bättre än i dag träffa och motverka det som bör vara straffbart.

Vår ambition är ingen annan än att näthatet ska mötas med breda, tydliga och verkningsfulla insatser. Det uppdrag regeringen nu gett Ungdomsstyrelsen är ett sådant. Låt oss nu följa det, och låt oss se vad som mer behöver göras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: