Nu studie ger belägg för att medier hanterar skandaler olika beroende på politikers kön.

Politiska skandaler mindre kostsamma för män

2012-12-21 | Karin Linder padlock

INRIKES

Kvinnor uppmärksammas i högre grad än män för sina politiska skandaler, och avgår i större utsträckning än män, trots att män ligger bakom merparten. Det visar en studie gjord av statsvetaren Tobias Bromander.

Tobias Bromander

Kvinnor står för cirka 40 procent av de politiska skandalerna i medierna och män cirka 60 procent. Trots detta skrivs det i högre utsträckning om skandaler kring kvinnor. Tobias Bromander har studerat 92 politiska skandaler mellan 1997 och 2010 och hur de mottagits av de stora medierna. Enligt studien uppmärksammas kvinnors skandaler inom sin privata sfär, medan uppmärksamheten kring mäns skandaler begränsas till jobbsfären.

– Jag tror inte att medierna medvetet gör skillnad på kvinnor och män, men de här mönstren är svåra att se om man bara tittar på enskilda fall, säger han. Därför är det så viktigt att vi synar på gruppnivå för att upptäcka strukturerna, säger Tobias Bromander.

Gudrun Schyman är inte förvånad över rönen.

– Det Tobias Bromander visar bekräftar det som många andra studier också visat – att kvinnor och män behandlas olika, framhåller hon.

– Motsatsen, att kvinnor och män skulle behandlas lika just i de här avseendena när man inte gör det annars i samhället vore mera förvånande. Stereotypa könsroller och normerande genuskontrakt finns på samhällets samtliga arenor, också inom politiken och inom media.

Mediernas avslöjanden kring den tidigare partiledaren för Socialdemokraterna, Håkan Juholt 2010 frambringade ett stort mediedrev, vilket slutade med hans avgång. Håkan Juholt skriver själv i ett sms att han blev hårt ansatt:

Jag utsattes för klassiska härskartekniker, förminskades och förlöjligades. Även min familj, sambo, mor och barn jagades. Min erfarenhet är att såväl män som kvinnor kan utsättas för det som hände mig.

– Men anmärkningsvärt är att även han (Håkan Juholt) stod emot det första drevet trots starka avgångskrav, säger Tobias Bromander.

Han jämför med till exempel Maria Borelius (M) som anlitat svart städhjälp, vilket avslöjades när hon utsågs till minister 2006. Hon avgick direkt. Samma år avgick Laila Freivalds (S) efter att ha stängt ner Sverigedemokraternas hemsida, samt Cecilia Stegö-Chiló (M) som inte betalat tv-licensen.

Ungefär samtidigt med uppmärksamheten kring Håkan Juholt, uppdagades Carl Bildts affärer i Lundin Oil, med verksamhet i Sudan. Röster med krav på hans avgång höjdes, dock utan att det ledde någon vart. Gudrun Schyman ser en väsentlig skillnad mellan de båda politikerna:

– Carl Bildt har ett starkt stöd i det egna partiet. Håkan Juholt hade ett krympande stöd och växande krav på avgång från hela distrikt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: