Fred på bekostnad av kvinnors rättigheter är ingen fred.

Enda scenariot för fred bygger på ökat kvinnoförtryck

2012-12-21 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

”Sedan flera år sanktioneras ett enda scenario som den enda lösningen på Afghanistans kriser, nämligen försoning med talibanerna. Det satsas stora resurser för att förverkliga detta scenario.”
Den här uppfattningen är väl förankrad bland oberoende kvinnorättsaktivister i landet.

Läs också:

2011-01-07 Afghanska kvinnor söker stöd

Det senaste uttalandet från kvinnorättsgruppen ”50% kvinnor-kampanjen” i Afghanistan, publicerat den 9 december 2012, återspeglar resonemanget.

Kampanjen startade under parlamentsvalet i Afghanistan och har stöd hos en rad civilsamhällets organisationer samt oberoende media. Den ifrågasätter villkorslös fred med talibaner som lösningen för landets problem. I uttalandet ställer gruppen en rad konkreta frågor:

  • Varför anses en försoning med talibanerna vara den enda vägen till hållbar fred?

  • Kan man lägga social rättvisa för folket åt sidan och istället överlämna makten till de som är skyldiga till folkets misär?

Genom att ge de skyldiga amnesti, slipper makthavare ställas till svars och återigen utsätts samhället för brott mot de mänskliga rättigheterna och alla de tragiska erfarenheterna upprepas.

50 % kvinnor-kampanjen argumenterar i sitt uttalande för vikten av social rättvisa som garant för hållbar fred. Vidare uppmärksammas det utbredda och horribla våldet mot landets kvinnor och rättsväsendets ignorans som systematiskt tystar ner kvinnorna och exkluderar dem från att delta i samhällslivet. ”Vi är övertygade om att våldet mot kvinnor sker inte bara i hemmet. Det politiska våldet mot kvinnor har djupa och dolda dimensioner som försummas. I dag begår de konservativa krafterna vid makten våld mot kvinnor, detta helt öppet. Bland annat genom att inte tillåta, och vägra erkänna, kvinnors delaktighet i det sociala och politiska livet, genom exkluderingen av kvinnor från viktiga beslutspositioner i samhället, genom avrättning och stening av kvinnor efter summariska rättegångar, genom att bränna flickskolor, kasta syra på skolbarn och förgifta deras dricksvatten, att ingå hemliga förhandlingar med beväpnade grupper…allt detta tyder på en upptrappning av våldet mot kvinnor i den offentliga sfären som i sin tur legitimerar våldet i hemmet.”

50% kvinnor-kampanjen varnar starkt för ”falska” och manipulerade vittnesmål från kvinnor i en del färska opinionsundersökningar och forskning på fältet som gjorts av både nationella och internationella instanser. Kvinnor i kampanjen och en rad andra oberoende aktivister i Afghanistan talar om missvisande forskning och opinionsundersökningar som används som underlag för felaktiga beslut.

”De förfalskar och låtsas att kvinnor och deras representanter godkänner förhandlingarna med talibanerna. Vi kvinnorättsaktivister vet att makthavarna utnyttjar kvinnor för att rättfärdiga sina mål och intressen.”

Till slut ställer 50 % kvinnor-kampanjen en rad krav och vänder sig både till Afghanistans regering och det internationella samfundet:

  1. Upphäv den allmänna amnestin för krigsförbrytarna och undersök alla brott mot mänskligheten som begåtts under de senaste decennierna, ställ brottslingarna till svars och kompensera deras offer.

  2. Garantera kvinnors lika delaktighet i fredssamtalets hela process samt deras närvaro vid High Peace Council och de alla provinsernas fredsråd, i enlighet med säkerhetsrådets resolution 1325. Kvinnor ska väljas till nyckelposter inom staten och rättsväsendet samt alla beslutfattande organen.

  3. Upphäv alla kvinnofientliga lagar; i synnerhet ”personstatuslagarna” som rör lagar om äktenskap, skilsmässa, strafflagar, äganderätt…och försvara kvinnors lika rätt...

  4. Den afghanska staten är enligt grundlagen skyldig att garantera säkerheten och därför bekämpa summariska rättegångar, hedersmord, steningar, amputeringar… samt straffa de som begår dessa brott.

  5. Staten ska avstå från att legitimera traditioner och sharia–baserade lagar som strider mot Afghanistans internationella förpliktelser.

  6. Staten ska stödja demokratiska institutioner.

Den afghanska staten ska genom att ställa sig bakom rättsväsendet, sätta punkt för amnesti från straff och stödja etablering av sanningskommissioner.

Det internationella samfundet måste undvika att skicka dubbla budskap när det gäller Afghanistan. Det ska genom att respektera internationella konventionerna, arbeta för en hållbar fred och därmed förhindra nya konflikter och krig.

50 % kvinnor-kampanjens krav delas, mer eller mindre, av en rad olika kvinnogrupper och politiska oppositionella partier i landet. I december, i samband med en konferens om fredsprocessen och kvinnors delaktighet, sade en av deltagarna Nabiya Mustafazada till afghanska nättidningen Bamdad att ”för tillfället är kvinnors roll i Högsta Fredsrådet (High Peace Council) mer symbolisk än politisk. Om rådet och den afghanska staten vill att kvinnor ska spela någon roll i fredsprocessen, ska de först tillåta de kvinnliga medlemmarna inom rådet att kunna spela en politisk roll och dessutom höja antalet kvinnor i rådet.” En annan deltagare Naredere Giah, chef för Kvinnofrågor departementet i delstaten Kunduz säger att ”Vi är emot fred på bekostnad av kvinnors rättigheter och en fredsprocess utan kvinnors delaktighet.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20130211 - Ragnhild Greek

utmärkt analys om hur kvinnoförtryck kan döljas: "fred" används som lockbete

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: