Hallongrotta på frammarsch

2012-03-30 | Josefin Lundh padlock

KULTUR

Fenomenet Hallongrottan fortsätter att växa, det som började som en bokhandel har blivit en allt större kulturaktör i Stockholm. Nu startas lokalföreningar i flera städer. Först ut är Malmö.

Själva Hallongrottan är inte särskilt stor, men böckerna som trängs på hyllorna spänner brett över olika ämnen. Att så många olika slags litteratur kan samsas på denna yta tyder på att Hallongrottans specialisering rör frågor som genomsyrar allt.

– Med ett fint ord kan man säga att vi har ett intersektionellt perspektiv. Vår fokus ligger på ämnen som feminism, HBTQ, klass och etnicitet och hur de alla hänger ihop. Men frågan är om litteraturen här egentligen är så blandad. Även om alla kanske inte är uttalat feministiska så rör de sig i det ämnet, eller något av de andra vi är fokuserade på, säger Alle Eriksson, en av ägarna.

Hallongrottan har sedan starten även hållit i författarsamtal, debattkvällar och filmvisningar under samma tema. Bokhandeln vid Hornstull i Stockholm startades av Bitte Andersson hösten 2006, men togs under 2010 över av Lotta Vilde Wahl och Alle Eriksson som har fortsatt på samma spår.

– Vi driver det i ganska stor mån likadant som Bitte gjorde, men vi har ett större fokusområde och är mer för frågor om klass och etnicitet, tidigare var det mer inriktat på just feminism och HBTQ, säger Alle Eriksson.


Gala och vänner

I början av mars anordnade de Hallongalan för att prisa dem som gjort något viktigt inom området. Då delades priser ut i kategorier som Årets sluta aldrig som gick till Susanna Alakoski, författare, Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet och Naiti del Sante, jurist på DO.

Årets oj vad arga de blev delades ut till Maria Sveland och Katarina Wennstam för Happy Happy - en bok om skilsmässa och Andrea Edwards och Ellen Lindhagen, skådespelare respektive producent för Turteaterns uppsättning av SCUM-manifestet.

– Med galan hade vi möjlighet att lyfta fram böcker och personer som betytt någonting. Förhoppningsvis leder det till att fler får upp ögonen för dem och att vi genom det kan lyfta olika frågor, menar Alle Eriksson.

 

Utöver själva butiken finns föreningen Hallongrottans vänner som bara växer. Över 3000 personer följer den på Facebook som tillsammans med andra sociala medier är dess främsta kanal. Via internet kan de Hallongrottan marknadsföra sig över hela Sverige.

– Vi försöker verkligen att synas ute i landet också, det är jättemånga som gillar det Hallongrottan gör och står för, men inte bor i Stockholm, säger Alle Eriksson.

Det är många utanför huvudstaden som vill delta i Hallongrottans aktiviteter och de ser att det finns ett behov av dem. Nu startar ett projekt för att öppna lokalföreningar på andra platser i Sverige. Det börjar i Malmö och planer finns även på att starta upp i Göteborg och Umeå.

I Malmö kommer de att samarbeta med Malmös feministiska nätverk och jobba med att stödja andra feministiska nätverk i staden. Med stöd från Ungdomsstyrelsen startas det en lokalförening som kommer att hålla i evenemang som debattkvällar och författarsamtal.

– Reaktionerna har varit jättepositiva, men det är många som undrar om vi kommer att öppna en butik där. Det blir inte så i det här skedet, istället kommer vi att hålla till på olika ställen som erbjuder plats åt oss.


Trygghet i backlash

Även om det inte blir en butik i Malmö tycker Alle Eriksson att det är viktigt att butiken i Stockholm finns som en fysisk plats att gå till. Som det är nu går Hallongrottan precis runt och de har funderat på att bara ha en webbutik istället, men det kommer inte att bli aktuellt enligt Alle Eriksson.

– Då går något förlorat, hit kan man gå för att träffa och prata med andra eller fråga oss om man är intresserad av något särskilt. Det är viktigt med ett ställe där man kan få sin historia, och här finns litteraturen samlad. Det finns en otrolig historielöshet bland folk i dag. Många tar så mycket för givet, det finns folk som inte ens vet hur länge sen det var kvinnor fick rösträtt.

Över huvud taget tycker Alle Eriksson att vi just nu befinner oss i en backlash, att det finns såväl en spirande rasism som ett växande kvinnohat och att alla frågor går tillbaka samtidigt. Den senaste tidens debatt om kvinnors kroppshår är bara ett exempel.

– Egentligen handlar det ju inte om själva håret, det är bara ett uttryck för att kvinnors utrymme begränsas igen. Det kan vara bra att ha ett ställe som Hallongrottan att komma till när det känns som om mainstreamkulturen håller på att äta upp en. Det är viktigt med en sådan mötesplats och vi känner att det finns ett behov av det.

 

Till Hallongrottan kommer mest de som redan är engagerade i frågorna. De jobbar med att bredda sig och nå ut till fler och Alle Eriksson tycker att det känns som om de lyckas. Men de vill fortfarande att det ska vara en plats för de som är intresserade och invigda i det Hallongrottan står för.

– Vid våra samtal är det en varm, tillåtande och gullig stämning och vi är inte intresserade av att det kommer en mobb hit och ifrågasätter det vi håller på med. Istället vill de hjälpa folk att hitta orden och tankarna, sätta fingret på vad det är som finns där och skaver. Förhoppningsvis kan det hjälpa dem att känna sig uppfyllda av bra saker som de sedan kan ta med sig ut i verkligheten.

– Det är skönt med ett ställe där vi kan känna att vi är i majoritet. Vi ser oss hellre som en peppig injektion till dem som kommer hit, att det kan se att vi är flera och vi vill inte ha det så här och kanske ge dem styrka att säga ifrån. För oss är det minst lika viktigt som att försöka omvända folk.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: