Amerikanen Warren Farrell ses som en förebild även av den svenska papparättsrörelsen.

#antifeminism: Farrell till Sverige

2012-02-10 | Gerda Christenson padlock 2

INRIKES

I USA växer kritiken mot en av fadersrättsrörelsens internationellt mest kända ideologer – författaren Warren Farrell. Bakgrunden är en artikel från 1970-talet, som nu sprids på internet, där Farrell intervjuas om sitt då pågående arbete om ”positiv incest”.
I höst kommer Farrell till Sverige.

LÄS MERA

2012-02-10 #antifeminism: Farrell och Billing i ny redaktion

2012-02-03 #antifeminism: PAS-anhängare styrs av feministhat

2012-01-27 #antifeminism: PAS – en teori som aldrig ger barn rätt

2012-01-27 #antifeminism: Socialtjänsten låter sig påverkas av PAS

2012-01-20 #antifeminism: Ny skepnad i allians med islamofobi

2012-01-13 #antifeminism: Liten krets koordinerade Scum-drev

2012-01-13 #antifeminism: PAS-förespråkare i Sverige

Feministiskt Perspektiv har tidigare skrivit om att debattören Pelle Billing tillsammans med Mansjouren i Uppsala försökt få författaren Warren Farrell till Uppsala. Nu planerar Warren Farrell att göra en Europaturné. I september kommer han till Sverige, på Pelle Billings inbjudan. Billing, som känner Warren Farrell sedan tidigare, är kontaktperson för Farrell under Sverigebesöket.


Penthouseintervju i omlopp

Warren Farrell är en av den amerikanska fadersrättsrörelsens största ideologer. Han är framför allt känd för att ha skrivit en rad uppmärksammade böcker om könsnormer, manlighet och fadersrätt, bland annat Myth of Male Power (Myten om mäns makt) från 1994. Warren Farrell är doktor i statskunskap, men genom sina böcker om vårdnadstvister och faderskap har han kunnat agera ”expertvittne” i domstolar i vårdnadstvister, liksom Richard Gardner gjorde på sin tid (se tidigare artikel om PAS, Parental Alienation Syndrome).

Warren Farrell framhäver ofta att han i början av 1970-talet var medlem av NOW (National Organization for Women). Men i mitten av 1970-talet insåg han hur fel feminismen var, och lämnade därför NOW. Samtidigt bestämde han sig för att skriva en bok om vad han kallade ”positiv incest”. Innan arbetet var klart ställde han upp på en intervju för porrtidningen Penthouse, till en artikel som de gjorde om incest 1977. Det är den artikeln som nu sprids på internet.


”Positiv incest”

I Penthouse-artikeln berättar Farrell att han fick idén att söka efter upplevelser av ”positiv incest” när NBC:s program Weekend tog upp incest och förutsatte att det var något negativt. ”Weekend spelade in utsatta barn som pratade om sina sexuella övergrepp, vilket är värdefullt, men slutsatsen är att all incest är övergrepp. Och det är inte sant.” (1)

I artikeln framgår att han gjort hundratals intervjuer för en bok som han planerade att kalla The Last Taboo: The Three Faces of Incest. Det förklaras att Farrells ”tre ansikten” av incest står för de tre kategorierna positiva/välgörande, negativa/traumatiska respektive blandade, och att Farrell inte gör skillnad mellan förövarna och barnen, utan kallar alla för ”incestdeltagare”. Hans slutsats är att den överväldigande majoriteten är positiva. I artikeln ger Farrell även konkreta exempel på fall av incest som han tolkar som positiva, exempelvis ett fall där en man berättar att hans ”attraktiva femtonåriga dotter” hade ”lockat” honom till incest. Efter ett halvår med tre samlag i veckan kom hans fru in mitt i. Men förutom lite ”initial hysteri” förstod hon sin mans stora behov och accepterade incesten, och efter ett tag ville hon gärna titta på. Det hade nu hållit på i två år, och mannen insisterade på att han och dottern var mycket bättre vänner nu än tidigare.

Sett till ”mina mest lysande positiva fall”, säger Farrell, är incesten ”en del av familjens öppna, sensuella livsstil, där sex är en följd av värme och tillgivenhet. Det är troligare att fadern har bra sex med sin fru, och att hans fru troligen känner till och godkänner – och i ett eller två fall hakar på.” (2)


Omdiskuterade citat

Ett av de citat ur artikeln som blivit mest omdiskuterade är när Warren Farrell besvarar reporterns fråga om varför han vill skriva om det som kanske mår bäst av att få vara ifred? Farrell svarar att ”För det första för att miljoner människor som nu avstår från att röra, hålla om och genitalt smeka sina barn – när det egentligen är en del av ett omtänksamt, kärleksfullt uttryck – undertrycker sexualiteten för många barn och sig själva. Kanske behöver det undertryckas, och kanske inte. Min bok ska åtminstone börja utforska det.” (3)

”För det andra har jag funnit att tusentals människor i terapi för incest i huvudsak får höra att deras liv förstörts på grund av incest. I själva verket har deras liv i allmänhet inte påverkats så mycket av incesten som av den allmänna atmosfären. Min bok borde kunna hjälpa terapeuter att få perspektiv på incest.” (4)

På reporterns fråga om Warren Farrell direkt uppmanar till incest i familjer svarar han nej.

”Incest är som ett förstoringsglas, summerar han. Under vissa omständigheter förstorar det skönheten i relationen, och under andra förstorar det traumat.”


Felciterad?

Warren Farrell har besvarat kritiken som uppstått i och med spridningen av Penthouse-artikeln på nätet både genom att markera att han är emot incest mellan pappor och döttrar, och att han är felciterad i artikeln. Han har kommenterat att han inte sa att människor avstår från att ”röra, hålla om och genitalt smeka sina barn” – istället för ordet ”genitally” sa han ”gently”. Enligt några källor har han uppgivit att han i själva verket sa ”generally”.

Kritikerna har invänt att just det ordet inte är avgörande för deras reaktioner på hans inställning till incest.

Den planerade boken om ”positiv incest” gavs aldrig ut. Själv säger Warren Farrell att det beror på att han insåg att det han skrev om incest skulle kunna missuppfattas, och även felciteras.



Noter:

1. ”Weekend recorded sexually abused children speaking about their sexual abuse, which is valuable, but the inference is that all incest is abuse. And that's not true.” Citat ur Penthouse:s decembernummer 1977.

2. ”the incest is part of the family's open, sensual style of life, wherein sex is an outgrowth of warmth and affection. It is more likely that the father has good sex with his wife, and his wife is likely to know and approve – and in one or two cases to join in.” Citat ur Penthouse:s decembernummer 1977.

3. ”First, because millions of people who are now refraining from touching, holding, and genitally caressing their children, when that is really part of a caring, loving expression, are repressing the sexuality of a lot of children and themselves. Maybe this needs repressing, and maybe it doesn't. My book should at least begin the exploration.” Citat ur Penthouse:s decembernummer 1977.

4. ”Second, I'm finding that thousands of people in therapy for incest are being told, in essence, that their lives have been ruined by incest. In fact, their lives have not generally been affected as much by the incest as by the overall atmosphere. My book should help therapists put incest in perspective.” Citat ur Penthouse:s decembernummer 1977.

5. ”Incest is like a magnifying glass, he summarizes. In some circumnstances it magnifies the beauty of a relationship, and in others it magnifies the trauma.” Citat ur Penthouse:s decembernummer 1977.


Uppdaterat:

Warren Farrells Sverige-besök inställt. Läs mera HÄR.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20120210 - Ida Tapper

Jag är mer än chockerad av att läsa vad denna man funderat på.... Detta MÅSTE få spridning. Att en sådan människa med dessa åsikter och tankar, får influera föräldrar och fungera som något slags "expersvittne" är sjukt. Bra att ni skriver om det, men det måste bli mer debatt!


20120216 - Jonas Håkansson

Killer verkar tveklöst vara ett as. Men med det sagt anser inte jag att det är omoraliskt att ställa frågan "Är incest alltid dåligt?". Huruvida något är dåligt eller ej ska ju härledas ur vad det får för följder och inte ur hur väl det svarar mot den allmänna uppfattningen om smak. Personligen tror jag att det är en mycket dålig sak att röra sina barn på sättet som beskrivs ovan, men om vi levt i en värld där perfekt kunskap var möjlig och den perfekta kunskapen sade att incest bara leder till bra saker så hade jag tveklöst utövat det på mina barn om jag haft några. Men igen, enligt mig: killen är ett as, incest är dåligt.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: