SVT med flera uppmärksammade Feministiskt Perspektivs avslöjande om det sexistiska taktiksnacket.

Innebandytränaren polisanmäld

2012-01-24 | Ida Ali padlock

SPORT

Pojklagstränaren i FBC Engelholm har polisanmälts efter Feministiskt Perspektivs avslöjande om sexistiska träningsmetoder.

Anmälaren är pappa till en flicka på 12 år som tränar handboll. Han hänvisar till de uppgifter som kommit fram om spelstrategierna "Petra", "Jennifer" och "Sofia" som Feministiskt Perspektiv skrivit om och som varit citerade i de flesta svenska medier.

Av anmälan framgår att tränaren misstänks för brott mot allmän ordning, med hänvisning till kapitel 16 i Brottsbalken och § 12 som anger att Den som bland barn eller ungdom sprider en skrift, bild eller teknisk upptagning som genom sitt innehåll kan verka förråande eller medföra allvarlig fara för de ungas sedliga fostran, döms för förledande av ungdom till böter eller fängelse i högst sex månader.

Dessutom uppmanar pappan polisen att genomföra en husrannsakan hos den anmälde tränaren, "då det uppenbart kan misstänkas att allvarligare brott eller övergrepp mot minderåriga föreligger".

Torsten Persson inre befäl på Helsingborgspolisen bekräftar att en anonym anmälan har kommit in mot innebandytränaren under gårdagen. En anmälan om förledande av ungdom.

– En anmälan har inkommit, men jag kan inte svara på om och hur vi kommer att gå vidare. Detta ligger inte på mitt bord. Men jag hänvisar er till den personen som är ansvarig för fallet, säger Torsten Persson.


Utredning kommer tillsättas

Håkan Lund, inspektör på Helsingborgspolisen berättar att de kommer att tillsätta en utredning av fallet.

– Vi kommer att arbeta efter våra vanliga rutiner, men det finns en särskild lagstiftning när det rör sig om unga människor. Det innebär bland annat en skyndsam handläggning och vi kommer att vidta de åtgärder som krävs. Att ta kontakt med aktuella målsmän och så vidare. Mer än så tänker jag inte berätta i nuläget.

Ordföranden för klubben Ulf Sylwander fick tidigare idag information om att tränaren har blivit polisanmäld. Hans reaktion är lugn och samlad.

– Vi avvaktar den utredning som polisen gör.

Nu förstår jag inte?

– Alltså vi kommer att invänta polisens utredning och då tillsätta deras bedömning i vår egen interna utredning.

Den aktuella tränaren är fortsatt avstängd tills internutredningen är klar. Nu kan det ta längre tid beroende på vad polisens utredning kommer fram till. Därefter kommer klubben att ta ett beslut om tränarens framtid.

– Vi är en ideell klubb, där vi alla arbetar så fort vi kan. Jag vet inte hur lång tid utredningen kommer att ta. Vi har ju som jag sagt tidigare tagit hjälp utifrån för att kunna göra en grundlig utredning med förhoppning om att kunna vända denna händelse till någonting positivt, säger Ulf Sylwander till Feministiskt Perspektiv.

Feministiskt Perspektiv fortsätter följa upp detta.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: