Jenny Jakobsson, Feministiskt studentinitiativ i Uppsala.

Fi tredje största parti i kårval

2011-04-29 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

När Feministiskt studentinitiativ ställde upp till kårvalet i Uppsala gick alla de gamla partierna bakåt. Fi blev tredje största parti. Feministiskt Perspektiv har talat med genusvetaren Jenny Jakobsson, nyinvald ledamot i studentkåren.

FAKTA/VALRESULTATET UPPSALA KÅRVAL

Valresultatet i procent: Uppsala Universitets Studenter 20,3%, Gröna studenter 13,0%, Feministiskt studentinitiativ 12,9%, Vänsterns studentförbund 12,1%, S-studenter 11,5%, Moderata studenter Uppsala 10%, Piratstudenterna 8,8%, Rädda Carolina 5,1% och Centerstudenter Uppsala 5,0%.

Nya ledamöter från Feministiskt studentinitiativ är: Jenny Jakobsson, Fil. Kand. Genusvetenskap, Tomas Karlsson, Fil. Kand. Statsvetenskap. Jessica Engwall, Medie- och kommunikationsvetenskap, Britta Renman, Kulturvetare och Jakob Engblom, Hållbar utveckling.

Det var genusvetarna Jenny Jakobsson och Kajsa Stina Söderström som i vintras tog initiativ till bildandet av Feministiskt studentinitiativ i Uppsala. När valet till studentkåren avslutats strax före påsk stod det klart att det nystartade studentpartiet gått in som tredje största parti. Nu är Jenny Jakobsson en av fem studenter som sitter på F!-mandat i studentkårens fullmäktige.

Vad händer nu?

– Just nu pågår förhandlingar om vilka partier som ska samarbeta och bilda majoritet i fullmäktige, och om vi ska ingå i styrelsen.

Vilka frågor kommer ni att driva?

– Rektorsfrågan är viktig för oss. Det ska tillsättas en ny rektor på Uppsala universitet den 1 januari 2012 och arbetet med det pågår. Vi i Feministiskt studentinitiativ tycker att det är dags att kompetens får gå före kön. Det har varit manliga rektorer på Uppsala universitet i över femhundra år – det är strukturell diskriminering på hög nivå!

Feministiskt studentinitiativ stöder kandidaten Margaretha Fahlgren, som idag är vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap vid Uppsala universitet. De tänker driva en kampanj för henne, och kampanjen ska bygga på parollen att det är dags att kompetens går före kön.

Vad kommer ni mer att jobba med?

– Normkritik. Det måste in på alla utbildningar. Idag finns beslut på att det ska finnas genusperspektiv och hållbarhetsperspektiv på alla utbildningar, men vi vill driva igenom ett normkritiskt perspektiv också. Sen måste besluten efterlevas.

Trots att det redan finns beslut om genusperspektiv och hållbarhetsperspektiv, har det inte genomförts ordentligt, menar Jenny Jakobsson. Att se till att bra beslut faktiskt blir genomförda är därför ett viktigt arbete för Feministiskt studentinitiativ.

Du var med och startade Feministiskt studentinitiativ – trodde du själv att ni skulle få så stort stöd?

– Nej, ärligt talat gjorde jag inte det. Eller, jag ville inte bli besviken, så jag vågade inte ha så höga förväntningar. Jag visste att F! är populära i studentområdena, men vi blev alla glatt överraskade när det gick så här bra!

Jenny Jakobsson berättar om det stora arbete det inneburit att starta Feministiskt studentinitiativ, men att de fått mycket stöd av vänner och alla som sympatiserar med F!:s politik. Och hon tillägger att förutom rektorsfrågan, normkritik och att beslut ska efterlevas, vill Feministiskt studentinitiativ jobba med de strukturer som gör att kvinnor sållas bort på doktorandnivå på universitetet, när män plockas upp genom informella nätverk.

– När det kommer till professorer är bara 20% kvinnor. Det finns redan statistik som visar hur det ser ut. Men det är ett problem som måste tydliggöras. Och som den kommande rektorn måste ta på allvar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: